Krustnagliņas – dabas antiseptiķis. Uzzini triku to svaiguma pārbaudei!

Krustnagliņas ir žāvēti krustnagliņu koka ziedu pumpuri un savu nosaukumu ieguvuši tāpēc, ka pumpuri ir līdzīgi aptuveni centimetru garām naglām.

Krustnagliņu dzimtene ir Moluku salas (Indonēzija), un turienes vietējās ciltis augu vēl pirms mūsu ēras izmantoja gan uzturā, gan dziedniecībā pret zobu sāpēm.

Tikpat sen krustnagliņas dziedniecībai izmantotas arī Indijā un Ķīnā. Pēc senas ķīniešu etiķetes, katram pirms sarunas ar imperatoru vajadzēja pakošļāt krustnagliņu.

Uzskatīja arī, ka augam piemīt burvju spēks, tāpēc magi savu rituālo seansu laikā turēja mutē krustnagliņu ziedu, lai tā atvieglotu kontaktu ar gariem. Atrastas arī seno ēģiptiešu mūmijas ar krustnagliņu koka pumpuru krellēm ap kaklu.

Ilgu laiku krustnagliņas tika ievāktas tikai to dzimtenē. Portugāļi, bet vēlāk arī holandieši, kam piederēja salas, aizliedza izvest koka sēklas. Par pārkāpumu draudēja nāvessods. 1770. gadā frančiem tomēr izdevās sēklas nozagt un izaudzēt kokus savās kolonijās. Tagad tie aug daudzās tropu zemēs.

Eiropā benediktīniešu abate Hildegarde de Bingēna, kas bija viena no slavenākajām viduslaiku fitoterapeitēm, ieteica aromātisko augu lietot pret galvassāpēm, dzirdes traucējumiem un tūsku.

Mēra epidēmiju laikā krustnagliņas veiksmīgi izmantoja, lai pasargātos no inficēšanās. To, ka neizskatīgās nagliņas spēj atvieglot zobu sāpes, Eiropā atklāja Francijas monarha Kārļa IX galma ārsts Ambruāzs Parē.

Krustnagliņas ieteicams izmantot ēdienu gatavošanā tiem, kas sirgst ar hroniskām kuņģa-zarnu trakta sāpēm un spazmām, tās ir noderīgas pret sliktu dūšu, vemšanu un plaušu slimībām. Taču nevajag  pārāk aizrauties ar garšaugu – pārdozējot var rasties nopietni nervu sistēmas traucējumi.

Ukrainā kopš seniem laikiem hipertonijas ārstēšanai izmanto šādu līdzekli: 40 krustnagliņas pārlej ar 4 glāzēm auksta ūdens un vāra uz lēnas uguns, kamēr paliek puslitrs šķidruma. Iegūto novārījumu lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā (no rīta tukšā dūšā, pārējās divas reizes – pirms ēšanas). Ārstēšanās kurss ir diezgan ilgstošs – viens divi gadi, toties asinsspiediens normalizējas uz ilgu laiku.

Un vēl. Ir vienkāršs veids, kā pārbaudīt, cik kvalitatīvas ir krustnagliņas. Ja, iemestas ūdenī, tās nogrimst vai peld stāvus, garšaugs ir labs, ja peld guļus – var izmest laukā, jo tās jau zaudējušas savu aromātu.

Leave a Comment