Krīzes vadības padome vienojusies par komandantstundu no pulksten 19 līdz 6, liecina neoficiāla informācija

Krīzes vadības padomes sēde vēl nav beigusies. Tomēr TV3 ziņu rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka padome ir atbalstījusi Veselības ministrijas priekšlikumu par mājsēdi no pulksten 19 līdz pulksten 6.

Portāls NRA jau rakstīja, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šodien sasauktajā Krīzes vadības padomē gatvojās rosināt noteikt Latvijā stingrus drošības pasākumus, kuri nekavējoties samazina kontaktu skaitu sabiedrībā par vismaz 40%.

Saskaņā ar analīzi, kuru aizvadītajās dienās veikuši Veselības ministrija un speciālisti, kontaktu skaits sabiedrībā ir samazinājies tikai par 5% līdz 10%. Līdz ar to infekcija aizvien izplatās nekontrolēti, turklāt slimnīcās ir jau vairāk nekā 1100 Covid-19 pacientu, raksta nra.lv

Lasi vēl: Vai tiešām šim latviešu dzejniekam un mūziķim ir problēmas ar alkoholu?

Zinātnieku modelētās prognozes liecinot, ka pie nemainīgas attīstības slimnīcu pārslodze, plānveida pakalpojumu apturēšana ilgs mēnešu laikā – pie normālas dzīves,” uzsvēra Pavļuts.

Veselības ministrs rosinās ieviest drošības pasākumu kopumu ārkārtējās situācijas ietvaros, pamatojoties uz tā dēvēto “D+ konceptu”, kas pēc ministrijas iniciatīvas tika izstrādāts Krīzes vadības padomes sekretariātā jau šā gada martā alfa koronavīrusa paveida uzliesmojuma gadījumam. Pašlaik Latvijā strauji izplatās delta paveids, kas ir daudz lipīgāks par alfa paveidu.

Tādējādi plānots rosināt, ka nenotiek nekādi sporta, izklaides, kultūras (kino, teātri, koncerti), amatieru, ēdināšanas, labsajūtas, pulcēšanās, reliģiskie un citi pasākumi klātienē, kā arī klātienes darbs notiek tikai ražošanā, būvniecībā, kritiskajā infrastruktūrā un sabiedrības funkciju nepārtrauktībai. Tāpat ieteikts pēc skolēnu brīvlaika vēl trīs nedēļas pavadīt attālinātajās mācībās, kamēr klātienē nenotiek nekādi interešu izglītības un ārpusskolas pasākumi, taču pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, kuru vecākiem ir pienākums strādāt klātienē, turpina darboties.

Iekštelpās un ārtelpās tiks rosināts noteikt, ka pulcējas ne vairāk kā desmit personas no divām mājsaimniecībām, savukārt sabiedriskajā transportā – ja paredzamais aizpildījums ir virs 50%, obligāti jābūt atvērtiem logiem, netiek piemērotas braukšanas maksas atlaides, jālieto “FFP2” tipa maskas un pasākumu ievērošana stingri jāuzrauga.

Ieteikto drošības pasākumu vidū ir arī prasība, ka visās darba vietās visiem darbiniekiem jāveic ikdienas veselības pārbaude un trīsreiz nedēļā – ātrie antigēnu testi, līdz 6 stundām saīsināta darba diena klātienē un no plkst.19 līdz plkst.6 – mājsēde. Tāpat rosināt piekopt pastiprinātu pārkāpumu kontroli privātpersonām un palielināt sodus juridiskajām personām, un ierobežot nebūtisku ieceļošanu.

Līdz ar kontaktu ierobežošanu būšot absolūti nepieciešama strauja vakcinācijas gaita, palielinot kapacitāti un līdzestību, jo īpaši riska grupās, kur smagas saslimšanas un nāves riski ir lielākie. Vienlaikus esot nepieciešama celt īstermiņa slimnīcu kapacitātes palielināšana (tostarp pagaidu hospitālis), ārstniecības personāla un resursu mobilizācija un maksimāla testēšana, tajā skaitā arī vakcinēto skrīnings.

“Vakcinācijai ir jānotiek cauru diennakti, teju 24×7 režīmā. Tikmēr jaunos drošības pasākumus ir jānosaka nekavējoties, lai tie stātos spēkā jau trešdien. Katra diena ir no svara. Pēc trīs līdz četru nedēļu stingrajiem pasākumiem sabiedrība, sākot ar vakcinētajiem, varēs atgriezties līdzšinējā režīmā un divu mēnešu laikā – pie normālas dzīves,” uzsver Pavļuts.

COMMENTS

Leave a Comment