Kovids ilgtoši atrodas šajos cilvēku orgānos; pētnieki vēršas pie iedzīvotājiem

Vērienīgā Latvijas pētnieku un ārstu veiktajā pētījumā secināts, ka Covid-19 vīruss ilgstoši atrodams zarnās un bojā aknas, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “Rīta panorāma”.

Covid-19 pandēmijas pašā sākumā ārstiem bija pieejams salīdzinoši neliels informācijas daudzums par slimības gaitu un ārstēšanu. Tika uzmanīgi sekots līdzi ārzemju kolēģu teiktajam, un vienlaicīgi aptuveni sešdesmit ārsti un pētnieki uzmanīgi vēroja arī Latvijas pacientus.

Liela uzmanība tika pievērsta garajam Covid-19 jeb tam, ka daļa pacientu izjūt šīs infekcijas sekas arī ilgu laiku pēc izslimošanas, raksta apollo.lv. “Mēs noskaidrojām, kurās šūnās vēl bez augšējo elpceļu epitēliju šūnām šis vīruss var atrasties un var vairoties. Izrādījās, ka tas ir zarnās.

Vēl vairāk – noskaidrojās, ka dažkārt zarnās vīruss atrodas līdz pat trīs mēnešiem,” norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Vēl viens būtisks atklājums, kas tika veikts Latvijā, saistīts ar datiem, kas iegūti radioloģiskajos izmeklējumos. Proti, Covid-19 ilgtermiņā daļai pacientu atstāj būtisku ietekmi uz aknām, radot fibrozi, kas ir saistaudu ieaugšana aknās, raksta apollo.lv.

Lasi vēl: Krievijā populārais latviešu aktieris Ivars Kalniņš atklāti pasaka visu ko domā par Krieviju

“Salīdzinājām pētījumā divas grupas. Veselus pacientus un pacientus, kas ir pārslimojuši Covid-19 infekciju. Tiem pacientiem, kas bija pārslimojuši šo infekciju, bija astoņas reizes lielāks risks fibrozes attīstībai aknās. Vēlos uzsvērt, ka šī slimība – par spīti pirmo simptomu izzušanai – turpina pasliktināt cilvēka dzīves kvalitāti daudz ilgākā periodā,” skaidroja radioloģe Maija Radziņa.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pediatre Jana Pavāre raidījumam norādīja, ka pandēmijas sākumā bija diezgan liela skepse un arī pacienti paši neticēja, ka no vienas infekcijas slimības nevar tik ātri atveseļoties.

Leave a Comment