Komforta temperatūra dzīvoklī pavasarī

Pavasarim raksturīgas krasas izmaiņas āra gaisa temperatūrā – ja vienu dienu ārā ir +15 grādi, tad citu dienu termometra stabiņš aiz loga jau atkal noslīdējis zem nulles. Iedzīvotāji nereti jautā: “Kā nodrošināt komforta temperatūru dzīvoklī, nepārkurinot to vai nesalstot?”

Rīdziniekiem, kuru ēkas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādes sistēmai, pateicoties automatizēto individuālo siltummezglu regulēšanas priekšrocībām, ir iespēja iekštelpās nodrošināt automātisku temperatūras paaugstināšanos vai pazemināšanos, atbilstoši āra gaisa temperatūrai.

Lai mājokļos būtu pastāvīgi komfortabli apstākļi un arī siltumenerģija tiktu izmantota racionāli, AS “RĪGAS SILTUMS” aicina izmantot šīs priekšrocības.

Šobrīd visās ēkās, kas pieslēgtas centralizētās siltumapgādes sistēmai, ir moderni automatizēti siltummezgli, kas nodrošina, ka, āra gaisa temperatūrai pazeminoties, radiatori kļūst siltāki, bet, āra gaisa temperatūrai paaugstinoties, radiatori kļūst vēsāki. Tādējādi, neatkarīgi no laika apstākļiem, ēkā tiek nodrošināta nemainīga (vai vēlamā) temperatūra, un siltumenerģija tiek izmantota racionāli: siltummezglā tiek uzskaitīts tikai patērētais siltums un tikai par to tiek izrakstīts rēķins.

Lai optimizētu siltuma padevi ne tikai ēkā, bet arī katrā telpā, AS “RĪGAS SILTUMS” jau realizējis vairākus energoefektivitātes projektus, dodot iespējas iedzīvotājiem izmantot jaunāko tehnoloģiju priekšrocības un turpinot izskaidrot racionālas un gudras siltumenerģijas izmantošanas iespējas. Tam nepieciešams:

1) apkures sistēma, kas nodrošina katra radiatora temperatūras regulēšanas iespējas,

2) termoregulators uz katra sildķermeņa, ar kura palīdzību iespējams regulēt telpas temperatūru,

3) siltuma maksas sadalītājs jeb alokators.

Ja apkures sistēma ēkā nepieļauj siltuma padeves regulēšanu pie katra sildķermeņa, tad vispirms ir jāveic apkures sistēmas audits un sistēmas sakārtošana, uzstādot termoregulatoru un alokatoru pie katra sildķermeņa. Ar šīm iekārtām nepieciešams aprīkot visus sildķermeņus ēkā.

Ilgtermiņā šīs investīcijas noteikti atmaksājas, jo rodas iespēja gan dzīvot tieši sev vēlamajā komforta līmenī (kāds vēlas dzīvot siltākā telpā, cits – vēsākā), gan arī, regulējot temperatūru katrā telpā, būtiski samazināt apkures rēķinus, turklāt maksāt tieši par savā dzīvoklī patērēto siltumu. To pierāda mūsu īstenotie energoefektivitātes projekti ēkās Ulbrokas ielā 13, k.5, un Aglonas ielā 35, k.1, kur kopš siltuma maksas sadalītāju sistēmas ar alokatoriem ieviešanas, siltumenerģijas patēriņš ēkā samazinājies vidēji par 20 procentiem.

AS “RĪGAS SILTUMS” Latvijā bija pirmais siltumapgādes uzņēmums, kas ieviesa pilnībā automatizētus ēkas individuālos siltummezglus, kas ļauj regulēt ēkas siltumenerģijas patēriņu atbilstoši klientu komforta prasībām un maksātspējai. Vēlamos parametrus nosaka ēkas apsaimniekotājs, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem.

Leave a Comment