Ko un kā ārstē mieži. Tautas dziednieku receptes


Ielūkojoties daudzu tautu senās ārstniecības augu grāmatās, cita starpā interesantas receptes var izlasīt arī par parastajiem miežiem. Piemēram, “miežūdens, lietots iekšķīgi, palīdz pret visu veidu karstuma drudžiem, mīkstina krūtis un ārstē klepu”.

Tā arī ir. Miežu putraimu novārījumam piemīt mīkstinoša un apvelkoša iedarbība. Tas nomierina klepu, mazina iekšējo orgānu kairinājuma izraisītās sāpes, iedarbojas kā organismu stiprinošs un tonizējošs līdzeklis, ir ļoti veselīgs pēc pārciestām smagām slimībām. Pagatavot novārījumu nav sarežģīti:

* 1–2 ēdamkarotes miežu graudu aplej ar glāzi auksta ūdens, 4–5 stundas nostādina istabas temperatūrā, tad uzkarsē līdz viršanai, 10 minūtes vāra un izkāš. Izdzer dienas laikā siltu maziem malkiem.

Ir arī citas ne mazāk iedarbīgas receptes, to skaitā staipīgās miežu zupas, ķīseļi un putras vienmēr uzskatītas par teicamu līdzekli saaukstēšanās slimību ārstēšanā:
* 100 g miežu graudu aplej ar 2 glāzēm ūdens, vāra 10 minūtes. Tad šo ūdeni nolej, pielej 4 glāzes svaigu un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz graudi pārsprāguši. Pēc tam vārījumu izkāš. Izvārītos graudus samaļ gaļas maļamajā mašīnā, iemaisa katliņā atlikušajā ūdenī, uzkarsē līdz viršanai, izkāš caur sietiņu, pēc garšas pieliek cukuru vai medu un vēl 10 minūtes (nepieļaujot vārīšanos) karsē uz ļoti lēnas uguns. Izdzer siltu maziem malkiem pirms gulētiešanas. Līdzeklis ir ļoti efektīvs pret spēcīgu, stipri ielaistu klepu, sāpēm krūtīs, plaušu karsoni, plaušu tuberkulozi un saaukstēšanās slimībām.

* Vakarā glāzi nomazgātu mieža graudu aplej ar puslitru auksta vārīta ūdens un nakti nostādina. No rīta lēnām, rūpīgi sakošļājot, apēd, uzdzerot ūdeni, kurā graudi bija nostādināti. Ieteicams lietot pret klepu un augstu ķermeņa temperatūru.

* Mieža graudus sajauc ar lakricas sakni (attiecībā 4:1). Divas ēdamkarotes maisījuma aplej ar 1,5 glāzēm ūdens, 30 minūtes vāra slēgtā traukā uz lēnas uguns, silti ietin, stundu nostādina, tad izkāš. Izdzer dienas laikā siltu maziem malkiem pret klepu, plaušu tuberkulozi.

* Vienādās daļās (pēc tilpuma) sajauc mieža graudus un rozīnes. Četras ēdamkarotes maisījuma aplej ar 1,5 glāzēm ūdens, uzkarsē līdz viršanai un vāra, līdz puse šķidruma novārās, tad izkāš un pieliek 1 ēdamkaroti medus. Izdzer dienas laikā 5–6 reizēs. Lieto pret akūtu un hronisku bronhītu, stipru klepu, plaušu karsoni.

Leave a Comment