Kliņģerītes acīm, aknām un pret stresu. Vecmāmiņu receptes


Puķes ne tikai priecē ar savu aromātu, krāsu un formu daudzveidību. Tās spēj arī cilvēku ārstēt, piemēram, kliņģerītes palīdz arī acu gaišumam.

Mūsdienās sarkanas iekaisušas acis ir pat skolēniem. Daudziem nepazūd plīsušo asinsvadiņu tīklojums, acis asaro, parādās strutaini izdalījumi. Cēlonis tam visam ir viens – tas, ka cilvēki savas acis nežēlo un pavada pie datora pat līdz 10 stundām dienā. Rezultātā – nogurušas, slimas acis, kas beigās var draudēt pat ar redzes zudumu.

Atdot acīm skaidrumu un gaišumu palīdz visiem labi zināmās kliņģerītes. Senāk ļaudis uzskatīja, ka pietiek uz ziedošām kliņģerītēm paskatīties, lai prāts kļūtu priecīgāks un uzlabotos redze. Tautas medicīnā kliņģerītes izmanto ļoti sen, un cita starpā, pateicoties baktericīdajām īpašībām, tās palīdz arī slimām un nogurušām acīm. Tāpēc, lai atvieglotu dzīvi nogurušajām acīm, novērstu iekaisumu, tām ieteicamas kliņģerīšu uzlējuma kompreses,

* Divas ēdamkarotes žāvētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš. Acīm kļūs daudz vieglāk jau pēc pirmās kompreses. Bet, ja iekaisums ir stiprs, 3–4 pilienus uzlējuma pilina katrā acī 3 reizes dienā, līdz stāvoklis uzlabojas.

Pateicoties dezinficējošajām un pretiekaisuma īpašībām, kliņģerīšu uzlējumu izmanto pat strutojošu brūču, furunkulu, čūlu un apdegumu dziedēšanai. Tas palīdz arī pret mutes dobuma un rīkles iekaisumu.

Košajiem kliņģerīšu ziediem piemīt arī nomierinoša iedarbība. Tāpēc tos ieteicams izmantot cilvēkiem, kas cieš no biežām galvassāpju lēkmēm un bezmiega vai ātri uzbudinās. Šādos gadījumos palīdz ziedu izvilkums spirtā, kuru var nopirkt aptiekā, taču var arī pagatavot mājās.

* 20 g kliņģerīšu ziedu aplej ar 100 ml 70% spirta, 2 nedēļas nostādina, tad izfiltrē un lieto pa 20–30 pilieniem 3 reizes dienā.
Ilgstoši lietojot, kliņģerītes pozitīvi iedarbojas uz aknām un žultspūsli.

Leave a Comment