Ķirbis – unikāla vitamīnu krātuve. Kā pagatavot dziednieciskus līdzekļus?


Pirmkārt, ķirbja mīkstums ir bagāts ar organismam svarīgiem mikroelementiem: kāliju, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, vitamīniem A, C, B1, B2, B12, PP, kā arī K vitamīnu, kura citos dārzeņos un augļos praktiski nav.

Otrkārt, ķirbja mīkstumā ir arī daudz pektīna – ūdenī šķīstošas šķiedras, kas pastiprina zarnu peristaltiku, izvada no organisma radionuklīdus un veicina ātrāku čūlu aizrētošanos. Daudz laba ir arī ķirbja sēklās, piemēram, dažādas aminoskābes un E vitamīns, kas aizkavē priekšlaicīgu novecošanos un stimulē dzimumdziedzeru funkcijas.

Labus rezultātus var gūt, lietojot ķirbi gremošanas orgānu ārstēšanai. Aknu iekaisuma un cirozes, hroniska hepatīta un aknu uztūkuma gadījumā ķirbja mīkstumu lieto gan svaigā veidā, gan kā putru kopā ar rīsiem, mannu un citiem putraimiem. Pret kolītu ar vēdera aizcietējumiem, arī pret vemšanu uz nakti jāizdzer pusglāze ķirbja sulas. Sulu un mīkstumu var lietot uzturā arī kariesa profilaksei.

Cilvēkiem, kas sirgst ar pielonefrītu, akūtu vai hronisku cistītu, cukura diabētu un podagru, ieteicama ķirbju putra. Ķirbis ir arī teicams urīndzenošs līdzeklis. Ja ir slimas nieres un urīnpūslis, no ķirbja un kaņepju sēklām var pagatavot dziedniecisku pieniņu:

* glāzi ķirbja sēklu un glāzi kaņepju ieber keramikas traukā un, pakāpeniski pielejot 3 glāzes verdoša ūdens, saberž. Pēc tam masu izkāš, biezumus izspiež un iegūto pieniņu izdzer dienas laikā. Jo sevišķi šis līdzeklis ieteicams gadījumos, ja urīnā ir asinis vai arī spazmu dēļ urīns tiek aizturēts. Pieniņu var lietot kopā ar nesālītu griķu biezputru vai arī saldināt ar cukuru vai medu.

Savukārt urīnpūšļa muskulatūras stiprināšanai un tā funkciju normalizēšanai ieteicams katru dienu apēst 2–3 ēdamkarotes nolobītu ķirbja sēklu. Kā papildu līdzekli sēkliņas var izmantot arī prostatas slimību ārstēšanai.

Ķirbim ir ļoti maz kaloriju, tāpēc visi tuklīši rīkosies pareizi, ja iekļaus to savā ēdienkartē. Ķirbju sulu vai svaigu mīkstumu izmanto pret saaukstēšanās izraisītu klepu un tuberkulozi, bet ķirbja putra veicina temperatūras samazināšanos bronhīta gadījumā.

No ķirbja mīkstuma pagatavotu putriņu var likt uz ekzēmas skartām vietām, apdegumiem, izsitumiem un augoņiem, jo ķirbis veicina ātrāku strutu izdalīšanos. Bet visi tie, kam dienā nākas ilgstoši stāvēt kājās, putriņu var pielikt pēdām, lai noņemtu sāpes. Ķirbis palīdz arī pret bezmiegu – šādā gadījumā pirms gulētiešanas jāizdzer 1/3 glāzes ķirbja novārījuma ar medu.

Leave a Comment