Ķirbis pret dažādām kaitēm: kā palīdz novārījums, sula, mikstūra?


Nav pamata apgalvot, ka ķirbis pieder pašu populārāko dārzeņu saimei. Taču popularitātes trūkums nenozīmē, ka tas ir mazāk vērtīgs. Ķirbim piemīt daudzas teicamas dziednieciskas īpašības.

* Nieru un aknu attīrīšanai ieteicams katru dienu izdzert 100–200 g svaigi spiestas ķirbju sulas.

* Ķirbja mīkstums labi dziedē ādas sastrutojumus, ekzēmas un apdegumus.

* Četras reizes dienā apēdot 50 g vārīta ķirbja, tiek nodrošināta diennaktij nepieciešamā dzelzs deva, kas ir ļoti svarīgi cilvēkiem, kuri sirgs ar dzelzs deficīta anēmiju. Smagākos šīs slimības gadījumos ķirbja devu var palielināt līdz 150 g vienā reizē.

* Pret bezmiegu labi palīdz ķirbja novārījums, sajaukts ar medu.

* Pret cērmēm neaizvietojamas ir ķirbja sēklas. Turklāt šis līdzeklis ir ne tikai nekaitīgs, bet arī garšīgs. Lai pretcērmju efekts būtu lielāks, vēlams pagatavot šādu maisījumu: saspaida glāzi sēkliņu un sajauc ar pāris karotēm jebkura ievārījuma. Maisījumu lieto tukšā dušā nelielās devās.

Ķirbja mikstūra
* Nomizo 1 kg ķirbja, sagriež gabalos un aptuveni stundu vāra uz lēnas uguns vienā litrā ūdens.

Pēc tam ūdeni akurāti nolej, no ķirbja izspiež sulu, pievieno 20 g ingvera pulvera, ēdamkaroti lakricas sakņu un vāra vēl 10 minūtes. Lieto katru vakaru pa ēdamkarotei, līdz viss daudzums izlietots. Ķirbja mikstūra ieteicama pret hronisku bronhītu. Uzglabā ledusskapī.

Leave a Comment