Ķirbis attīra organismu un novērš dzelzs deficītu. Novērtē šo ogu pēc nopelniem!


Nav pamata apgalvot, ka ķirbis pieder pašu populārāko dārzeņu saimei. Taču popularitātes trūkums nenozīmē, ka tas ir mazāk vērtīgs. Ķirbim piemīt daudzas teicamas dziednieciskas īpašības.

* Nieru un aknu tīrīšanai ieteicams katru dienu izdzert 100–200 g svaigi spiestas ķirbju sulas.

* Ķirbja mīkstums labi ārste ādas sastrutojumus, ekzēmas un apdegumus.

* Četras reizes dienā apēdot 50 g vārīta ķirbja, tiek nodrošināta diennaktij nepieciešamā dzelzs deva, kas ļoti svarīgi cilvēkiem, kuri sirgst ar dzelzs deficīta anēmiju. Smagākos šīs slimības gadījumos ķirbja devu var palielināt līdz 150 g vienā reizē.

* Pret bezmiegu labi palīdz ķirbja novārījums, kas sajaukts ar medu.

* Pret cērmēm neaizvietojamas ir ķirbja sēklas. Turklāt šis līdzeklis ne tikai ir nekaitīgs, bet arī garšīgs. Lai pretcērmju efekts būtu lielāks, vēlams pagatavot šādu maisījumu: saspaida glāzi sēkliņu un sajauc ar pāris karotēm jebkura ievārījuma. Maisījumu lieto tukšā dušā nelielās devās.

Ķirbja mikstūra
* Nomizo 1 kg ķirbja, sagriež gabalos un aptuveni stundu vāra uz lēnas uguns vienā litrā ūdens. Pēc tam ūdeni akurāti nolej, no ķirbja izspiež sulu, pievieno tai 20 g ingvera pulvera, ēdamkaroti lakricas sakņu un vāra vēl 10 minūtes. Lieto katru vakaru pa ēdamkarotei, līdz viss daudzums izlietots. Ķirbja mikstūra ieteicama pret hronisku bronhītu. Uzglabā ledusskapī.

Leave a Comment