Kefīrs, rūgušpiens, acidofilīns. Kā atšķiras, kas tajos vērtīgs?


Cilvēki plašā pasaulē jau sen zina, ka skābpienam piemīt slāpes veldzējošas, dziednieciskas, tonizējošas un reibinošas īpašības. Vissenākie no skābpiena produktiem ir kumiss un kefīrs, bet visjaunākais – acidofilīns.

Tie visi izceļas ar teicamu olbaltumu uzsūkšanos un augstu bioloģisko aktivitāti. Cilvēkiem, kas slimo ar asinsvadu sistēmas kaitēm, diabētu, kurus nomoka tūska, dietologi iesaka lietot rūgušpienu, kefīru un citus skābpiena produktus. Visi pētnieki vienprātīgi par visvērtīgāko skābpiena produktu uzskata kumisu, taču patiesībā kefīrs nebūt nav sliktāks, un tas pierādīts arī zinātniski.

Kefīrs labvēlīgi iedarbojas uz elpošanas, sirds-asinsvadu un nervu sistēmu, uzlabo nieru un zarnu trakta darbību. Dietologi to iesaka spēku atjaunošanai anēmijas un kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumā. Kefīra diēta nenāks par ļaunu arī tiem, kas cieš no muskuļu krampjiem. Starp citu, pavisam nesen japāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka kefīrs ir arī lielisks profilakses līdzeklis pret onkoloģiskajām slimībām.

Pret aizcietējumu var pagatavot šādu līdzekli. Dilles un pētersīļus (pa 50 g no katra) apkaisa ar sāli un uz 30 minūtēm aplej ar aukstu ūdeni. Pēc tam zaļumus noskalo, applaucē ar verdošu ūdeni un apžāvē. Kad dilles un pētersīļi apžuvuši, tos aplej ar litru kefīra, pieliek šķipsniņu ķimeņu, uzliek vāciņu un nostādina 12 stundas. Lieto pa 2 glāzēm pirms gulētiešanas.

Pret kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu – glāzē kefīra iemaisa ēdamkaroti nerafinētas augu eļļas. Šis daudzums paredzēts vienai lietošanas reizei. Ārstēšanās kurss – 2–3 mēneši. Maisījums uzlabo arī vielmaiņas procesus un ir labs profilaktisks līdzeklis pret artēriju un aortas aterosklerozi.
Kefīru ar labām sekmēm var lietot arī ārīgi.

Piemēram, mastopātijas sākumstadijā var rīkoties šādi: kefīrā izšķīdina pulverī saberztu krītu (līdz veidojas krējuma konsistences masa) un izmanto kompresēm. Šis līdzeklis arī palīdz pret locītavu sāpēm.

Uzmanību! Kefīru un visus pārējos skābpiena produktus nedrīkst lietot tie, kas slimo ar podagru, reimatismu un rahītu.

Leave a Comment