Kas notiek ar redzi pēc 40 gadu vecuma. Šo procesu var nepieļaut!


Presbiopija jeb vecuma redzes pasliktināšanās sāk attīstīties jau pēc 40 gadiem, taču parasti nekādu īpašu trauksmi ārstos neraisa.

Uzskata, ka tas ir dabīgs, ar visa organisma novecošanos saistīts process, tāpēc nekāda īpašā ārstēšana nav nepieciešama. Vien tiek izrakstītas brilles, kuras pēc kāda laika nākas apmainīt pret citām – stiprāka asuma. Tomēr – presbiopiju ne tikai var nepieļaut, bet arī agrīnā stadijā izārstēt. Aktīvi palīgi šajā ziņā ir diēta un speciāli vingrojumi.

Uzturs
Zinātnieki konstatējuši, ka presbiopijas galvenais cēlonis ir nepareizs uzturs, kura rezultātā organismā rodas vitamīnu un mikroelementu deficīts. Tāpēc obligāti ēdienkartē iekļaujami ar vitamīniem (A, C, B grupai piederīgiem) un kāliju, dzelzi un fosforu bagāti produkti.

A vitamīna galvenie piegādātāji ir aknas, olas dzeltenums, saldais krējums, sviests, zivju eļļa, Čedaras siers, burkāni un burkānu sula, paprika, zaļie lociņi, pētersīļi, skābenes, spināti, salāti, aprikozes.

Tikai jāņem vērā, ka vairāk par pusglāzi dienā burkānu sulu lietot nedrīkst – lielākā daudzumā tā negatīvi iedarbojas uz aknām.

Daudz B grupas vitamīnu ir gaļā, zivīs, pienā, sierā, biezpienā, rudzu maizē, kviešu dīgstos, dārzeņos, pākšaugos, sojā, kartupeļos, riekstos.

Visīstākā vitamīna C noliktava ir mežrozīšu augļi, pīlādžu ogas, citrusaugļi, paprika, smiltsērkšķis, baltie galviņkāposti, tomāti.

Kāliju satur svaigas un žāvētas aprikozes, rozīnes, melone, selerijas, medus, ābolu etiķis; fosforu – zivis un jūras produkti; dzelzi – skābie āboli. Protams, šie produkti nav vienīgie.
Un vēl. Uzturam jābūt ne tikai veselīgam, bet pats galvenais – daudzveidīgam, jo vitamīni un mikroelementi daudz labāk uzsūcas, ja tie cits citu papildina.

Ļoti veselīgi ir reizi nedēļā pabadoties – tas palīdz izvadīt kaitīgās vielas un sārņus no organisma, to skaitā – arī no audiem ap acīm. Rezultātā acu muskuļi kļūst elastīgāki, labāk fokusē zīlītes, un redze uzlabojas.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment