Kas liecina, ka jāparūpējas par žultspūsli? Iedarbīgi mājas līdzekļi


Žultspūslis darbojas kā sava veida žults krātuve – tā ir viela, kas organismam vajadzīga trekna ēdiena sadalīšanai sagremojamos gabaliņos.

Kad ir pārāk daudz holesterīna, sāk veidoties žultsakmeņi kā sīkas, cietas daļiņas, kas var sasniegt līdz pat olas lielumam. To ļoti veicina ēdienkarte, kurā ir daudz bagātīgu, taukvielām bagātu ēdienu, tāpat arī alkohols un nikotīns.

Žults šķidrumā ir augsts holesterīna un pigmenta bilirubīna līmenis. Abi veido kristālveida nosēdumus un sabiezē akmeņos. Tie var būt smalki kā smiltis pludmalē vai tik raupji kā grants. Žultsakmeņi sastopami abiem dzimumiem, bet visbiežāk novērojami vidēja vecuma sievietēm ar lieko svaru.

Mājas līdzekļi
Kad sāk dumpoties žultspūslis, tas ir signāls, ka jānostiprina aknas un jāatjauno žults plūsma.
• Žults veidošanos var stimulēt artišoka sula. Sajauciet 1 ēdamkaroti artišoka sulas (nopērkama veselības pārtikas veikalā) ar nelielu daudzumu ūdens un lietojiet trīs reizes dienā pēc maltītēm.

• Sena recepte ir vārītas pienenes, kas apēdamas pēc treknas maltītes. Mūsdienās veselības veikalos var nopirkt pieneņu ekstrakta kapsulas. Vai arī izdzeriet vairākas tases pieneņu tējas dienā. Ņemiet 1 tējkaroti pieneņu uz 500 ml ūdens, uzvāriet un nokāsiet.

• Katru dienu pakošļājiet ķimeņu sēklas vai lietojiet tās kā garšvielu, lai stimulētu gremošanu.

• Karstums var mazināt žultspūšļa lēkmes radītās sāpes: uzlieciet aknu rajonā mazu, siltu maisiņu ar ķirš kauliņiem, speltes kviešiem vai linsēklām, apsedziet ar drānu un vilnas segu.

• Kurkumas tēja var nostiprināt žultspūšļa veselību. Pārlejiet 250 ml verdoša ūdens 1/2 tējkarotei kurkumas pulvera, ļaujiet ievilkties 5 minūtes, nokāsiet un izdzeriet. Centieties izdzert vismaz 500-750 ml dienā.

• Izvairieties no trekniem, pārstrādātiem ēdieniem un ātrajām uzkodām. Tajos parasti ir daudz “slikto” piesātināto un transtauku (hidrogenēto tauku), kas var veicināt žultsakmeņu veidošanos. Ja rodas šaubas, izlasiet saturu uz iepakojuma.

KAD VĒRSTIES PIE ĀRSTA Bieža, smaguma, pilnuma sajūta vēdera augšdaļā un sāpes aknu rajonā ir agrīnas žults slimību pazīmes. Žultsakmeņi veidojas laika gaitā, traucējot žults plūsmu un radot stipras sāpes. Vērsieties pie ārsta savlaicīgi un novērsiet problēmu pēc iespējas ātrāk.

Leave a Comment