Kas izraisa atraugas, kā novērst un kad vajadzētu satraukties?

* Bieži tiek lietoti gāzētie dzērieni.
Saspiestā gāze, kas ar troksni izšaujas no šampanieša pudeles va kolas skārdenes, ar tādu pašu spēku cenšas izkļūt laukā arī no gremošanas sistēmas.

Padoms. Šie dzērieni jāaizmirst. Un jāaizmirst arī putukrējums, sakulta ola un kokteiļi ar sakultu olu. Tie visi vēderā stipri puto. Jāatturas dzert caur salmiņu. Jāatsakās no cigaretēm, košļājamās gumijas un ledenēm, kas pārpilda gremošanas sistēmu ar gaisu un provocē atraugas.

* Stiprs satraukums.
Stresa stāvoklī paaugstinās organisma nepieciešamība pēc skābekļa – cilvēks gluži kā zivs reflektīvi rij gaisu ar muti. Rezultātā – skaļa tukša vai gaisa atrauga.

Padoms. Atvieglojumu sniedz glāze skābekļa kokteiļa vai minerālūdens.

* Šķīdināmās putojošās tabletes pret galvassāpēm.
Šķīstot ūdenī, putojošie preparāti – aspirīns, antigripīns u.c. – izdala ogļskābo gāzi, kas pastiprina atraugu.

Padoms. Var lietot simetikonu – īpašu pretputu līdzekli, kas mazina putošanu. Šī viela lielos gāzes burbulīšus sadala sīkākos – tie kuņģī pārsprāgst un vieglāk uzsūcas asinīs.

* Karsta kafija, tēja, kakao.
Soltleiksitijas (ASV) universitātes zinātnieki pierādījuši: kopā ar karstā dzēriena, zupas vai buljona tvaikiem – arī, pūšot uz tiem, lai atdzesētu, – cilvēks norij daudz gaisa.

Padoms. Jāpagaida, lai zupa vai dzēriens nedaudz atdziest.

* Ar ātrajām uzkodām steigā remdēts izsalkums.
Pēc maltītes ātrās ēdināšanas kafejnīcā atraugas ir garantētas. Steigā cilvēki apēd vairāk, nekā nepieciešams, un kopā ar pavirši sakošļātiem kumosiem norij daudz gaisa.

Padoms. Jāēd lēnām. Laiks, kas nepieciešams, lai katru kumosu rūpīgi sakošļātu un samitrinātu ar siekalām, kā mēdz teikt, ne jūs, ne pasauli neizglābs. Pusdienas pārtraukumam vajadzīga stunda, un šajā laikā nedrīkst nekur steigties.

* Sausa barība.
Sausu barību – cieti vārītas olas, galetes, cepumus – ir grūti norīt. Lai aizbīdītu kumosu līdz kuņģim, nākas “iesūknēt” barības vadā gaisu.

Padoms. Ņemot līdzi izbraukumā vai kur citur sviestmaizes un citus sausus produktus, nedrīkst aizmirst arī pudeli negāzēta minerālūdens, sulas vai kefīru.

* Atraugai ir nepatīkama smaka un piegarša, to pavada skaļa rūkoņa vēderā, kas diezgan ilgi nepāriet.
Skāba atrauga norāda uz paaugstinātu kuņģa sulas skābes līmeni.

Rūgta atrauga liecina, ka no divpadsmitpirkstu zarnas kuņģī ieplūdusi žults.

Ja atraugai ir puvuma (vecu olu) smaka, to izraisījis sērūdeņradis, kas pacēlies augšup no zarnu trakta vai arī izveidojies kuņģī, ja tur ilgstoš5 aizkavējušās ēdiena masas.

Padoms. Nepieciešama ārsta konsultācija. Tāda atrauga jau ir simptoms, kas liecina par iespējamu kuņģa, zarnu trakta, aknu, žultspūšļa kaiti vai diafragmas trūci. Pieļaujama arī stenokardija un pat miokarda infarkts.

Leave a Comment