Kāpēc šogad jāsteidz ābolu un bumbieru vākšanā

Sausais un siltais laiks šogad daudzviet veicināja pat ļoti bagātīgu augļukoku ziedu apputeksnēšanos. Ilgstošais sausums un atbilstoši fitosanitārie pasākumi neļāva izpausties arī kraupim, norāda LLKC vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

Vienlaikus gan viņš atzīst – vasaras otrajā pusē dārzos, kuros neveica pasākumus dažādu augļu puvju ierobežošanai, salīdzinoši strauji izplatījās augļu parastā puve (Monilinia fructigena), kā arī rūgtā puve ar diviem ierosinātājiem: (Neofabraea alba) un (Colletotrichum spp.). Āboliem un bumbieriem šovasar bija ļoti labvēlīgi apstākļi cukuru uzkrāšanai, kā arī labi koptos vainagos notika intensīva, labi izgaismotu augļu krāsošanās. Tomēr sausuma dēļ daļā dārzu āboli un bumbieri ir sīkāki nekā citus gadus.

Paātrinātā attīstība ātrāk liek arī augļus novākt – rudens šķirnēm jau jābūt novāktām, jāsteidz vākt arī ziemas ābolu un bumbieru šķirnes. Ja profesionāliem dārzkopjiem ir pieejams viss, sākot no cietes joda testa līdz ābolu blīvuma mērītājiem (Brigsa indekss) un cukura satura noteicējiem (refraktometriem), tad ko darīt pārējiem?

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment