Kam vislabāk “piestāv” katrs garšaugs? Sasaldē tos arī ledus trauciņos!

Svaigus garšaugus sasaldējiet ledus saldējamos trauciņos, lai pēc vajadzības pievienotu zupām vai mērcēm.

Padoms: Pušķītis, kurā ir svaigs pētersīlis, timiāns, rozmarīns un lauru lapas, kas pārsieti ar diedziņu, piešķirs aromāta dziļumu buljonam, zupai vai sautējumam. Pirms pasniegšanas to vienkārši izņemiet.

• Pētersīļi ir populārākais garšaugs un pārstāvēts teju katrā virtuvē. To lieto zupās, sautējumos, podiņos, salātos, pastas un kartupeļu ēdienos. Pievienojiet ar šķērēm sagrieztas lapiņas gatavošanas laika beigās vai sapluciniet lapiņas ar pirkstiem.

• Svaigam bazilikam ir pikanta garša, kas labi iederas saldos un asos ēdienos, piemēram, uz pannas ceptos maisījumos un spageti mērcēs. Vienkārši sapluciniet to vai sagrieziet strēmelītēs un pievienojiet salātiem un marinādēm vai sablendējiet, lai pagatavotu pesto.

• Koriandrs ir viens no pasaulē visplašāk izmantotajiem garšaugiem. Tā spēcīgais aromāts uzlabo garšu dienvidrietumu, Āzijas, Latīņamerikas un Tuvo Austrumu ēdieniem. Svaigās lapiņas pārkaisiet gatavam ēdienam.

• Rozmarīnam ir savelkoša, tīra smarža, un tas lieliski iederas Vidusjūras virtuvē. Pievienojiet adatām līdzīgās lapiņas, jēra gaļai, medījumam un cūkgaļai, vai notrauciet lapas un zariņus izmantojiet gaļas, putna gaļas vai zivju grilēšanai vai bārbekjū.

• Svaiga kārvele piešķir patīkamu, maigu anīsa aromātu salātiem, zupām un garšaugu sviestam, tāpat arī olu un siera ēdieniem.

• Dilles papildina zivis, jūras veltes, gurķu salātus, vinegretus un marinējumus. Pārkaisiet pirms pasniegšanas.

• Estragons dabā aug Sibīrijā un Ziemeļamerikā. Tas piešķirt savdabīgu aromātu etiķi, sinepēm un bernēzes mērcei, tāpat labi sader ar putnu gaļu un jūras veltēm. Kaltējot zūd šī garšauga asi saldais aromāts.

• Lauru lapas plaši lieto zupām, sautējumiem un spageti mērcei, bet to aromātiskā garša arī sader ar zivīm un daudzos Austrumindijas ēdienos, piemēram, birjani. Lauru lapas veicina apetīti, un tām arī piemīt konservanta īpašības. Lauru lapas parasti pievieno veselas un izņem no ēdiena pirms pasniegšanas.

• Majorāns veicina gremošanu un sader ar vasaras dārzeņu ēdieniem, piemēram, baklažāniem, tomātiem un pipariem. To nevar saldēt, bet kaltētu var pievienot ēdieniem gatavošanas laikā.

• Mētrām ir daudz dažādu šķirņu, bet visbiežāk lieto krūzmētru un piparmētru. Mētras izceļ pavasaru dārzeņu, zirņu, zaļo pupiņu un salātu svaigo garšu, piešķir svaigu, elegantu pieskārienu desertiem un augļu salātiem. To arī tradicionāli pievieno jēra gaļai.

• Raudene jeb oregano pieder tai pašai dzimtai kā majorāns, un to bieži lieto picās un tomātu ēdienos. Šo garšaugu jālieto uzmanīgi, jo viegli pārspīlēt ar daudzumu.

• Salviju, kas garšo pēc pipariem, pievienojiet ceptas cūkgaļas un putnu gaļas ēdieniem. Tā arī labi sader ar tomātiem, pupiņām un pastu.

• Maurloki garšo kā maigi sīpoli. Šo garšaugu lietojiet salātos, dārzeņu zupās, kopā ar skābo krējumu, kartupeļiem un lapu salātiem un kartupeļu biezputrām, kā arī olu kulteņos. Jo jaunāki dzinumi, jo maigāka to konsistence un intensīvāka garša.

• Timiānu pievienojiet zupām un sautējumiem, dārzeņu ēdieniem, gaļas podiņiem un zivīm. Svaigs citrona timiāns labi sader ar zivīm un putnu gaļu.

Leave a Comment