Kaķis var aiziet no mājas uz neatgriešanos, lai varētu pieteikties ilgi gaidītais mazulis un vēl 6 iemesli kad viņi var aizbēgt no jums

Daudzi kaķu saimnieki ir saskārušies ar situāciju, kad pūkainais mājas mīlulisaiziet no mājām un vairs neatgriežas. Kāpēc tā notiek – lūk, septiņi iemesli!

Daudzi kaķu saimnieki ir saskārušies ar situāciju, kad pūkainais mājas mīlulisaiziet no mājām un vairs neatgriežas. Kāpēc tā notiek – lūk, septiņi iemesli!

Nejūtas drošībā

Kaķis tiecaspaslēpties klusā un drošā vietā, kur var atpūsties, zinot, ka viņa mieru neviens neiztraucēs. Bet dažreiz gadās, ka miteklī nav šādas vietas. Piemēram, ja mājās ir bērns vai suns, patstāvīga raustīšana aiz astes, trokšņainas spēles vai riešana kaķi noved stresa stāvoklī.

Ja kaķene gatavojas dzemdēt, daži dzīvniekaīpašnieki negatīvi reaģē grūtniecību. Viņi kaķeni lamā, kad tai ir slikta dūša, rupji izvelk aiz skausta no skapja, ja dzīvnieks nolēmis tur rast vienatni, vai arī ar kliedzot aizdzen kaķeni no gultas, bažījoties, ka tā tur apbērnosies.

Šādauzvedība liek kaķenei saprast, ka tavs mājoklis viņai un viņas pēcnācējiem nākotnē nebūs droša vieta un viņadosies drošākas vietas meklējumos. Tomēr dažos gadījumos kaķis atgriežas mājās, bet jau ar pieaugušiem kaķēniem, ja saprot, ka atvases ir spējīgas pastāvēt pašas par sevi.

Paredz savu galu

Vēl būdami savvaļas dzīvnieki, kaķi devās prom no vietas, kur dzīvoja, ja sajuta, ka drīz mirs. Tas ir sens ieradums, kas ļāva viņiem aizsargāt savus sugas brāļus nolielajiem plēsējiem, kas ieradās, sajūtotasiņu un maitas smaku.

Šis instinkts darbojas arī pieradinātiem mājdzīvniekiem – piemēram, vecs kaķis var aiziet no mājām, ja saprot, ka viņa dienas ir skaitītas.

Neiepatikās jaunā mājvieta

Tas attiecas uz četrkājainajiem draugiem šādos gadījumos.

Tu dzīvniekupaņēmi no ielas – tas, kurš lielāko dzīves daļu pavadījis uz ārpus telpām, diez vai novērtēs mājokļa ērtības, lai kā tu arī censtos. Kaķim tavs mājoklis ir cietums, kuru gribas ātrāk pamest, lai nonāktu ierastajā vidē.

Iepriekš kaķis staigāja, kur pašam tīk, bet tagad šādas iespējas nav. Piemēram, tu dzīvoji saules pielietā privātmājā, kur kaķisvarēja apgulties terasē un sasildīties saulītē, bet tagad viņam jāiztiek ar palodzi vai balkonu. Nav pārsteigums, ka dzīvnieks vēlas atgriezties vietā, kur bija ērti un patīkami. Nereti šādus kaķus atrod saimnieka iepriekšējā dzīvesvietā.

Kaķis sajūtas, ka ir atstāts novārtā, ja tu pārcelies uz jaunu mājokli. Šķiet, ka dzīvnieks var pagaidīt ar samīļošanu unspēlēšanos, kamēr kastes nav izpakotas un mēbeles izvietotas. Bet dzīvnieks šajā laikā atrodas stresa stāvoklī. Nezināma vieta, nepazīstamas smaržas, visur valda troksnis, bet mīļotais saimnieks kaķim nepievērš uzmanību.

Zoospeciālisti iesaka pēc pārcelšanās uz jaunu mitekli ilgstoši neatstāt kaķi vienu un ņemt viņu sev līdzi pat tad, ja tu pārvietojies no vienas istabas uz citu. Tādējādi pūkainajam mīlulim būs vieglāk pierast pie vides maiņas un izveidot cēloņu un seku sakarību “saimnieks-māja”.

Greizsirdība

Neveselīga konkurence starp mājdzīvniekiem nolūkā izpelnīties saimnieka uzmanību ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc kaķis aizbēg no mājas.Lielākoties tas notiek, ja cilvēks ievieš mājās jaunu mājas mīluli, bet ignorē noteikumus, kādi jāizpilda, lai iepazīstinātu dzīvniekus vienam ar otru.

Viņš nostāda līdzšinējo mājas mīluli fakta priekšā, ka tagad viņam būs jādalās gardā kumosā ar kādu citu. Rezultātā vājākais dzīvnieks pakļaujas stiprākajam un aiziet no “svešās” teritorijas.

Bailes

Mājoklī, kura iemītnieki pastāvīgi klaigā, trokšņo un strīdas, kaķis var sajust ne tikai diskomfortu, bet arī bailes. Maz ticams, ka kāds gribētu dzīvot šādā mītnē, vēl jo vairāk tāds trausls radījums, kāds ir jauns kaķēns.

Bailes var arī pamudināt kaķi doties prom no mājas, ja tas nejauši izkritis pa logu vai izskrējis kāpņu telpā. Automašīnas dārdoņa, svešinieku balsis – tas viss liek dzīvniekam ņemt kājas pār pleciem un meklēt patvērumu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment