Kādas minerālvielas nepieciešamas sievietes veselībai

Turpinot Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas un Tikaisievietem.lv rakstu sēriju “Sievietes veselības problēmas jeb kāpēc tas notiek ar mani?”, apskatām tēmu par sievietei dažādos dzīves posmos nepieciešamajām minerālvielām.

Ja sieviete ir vesela un lieto sabalansētu uzturu, visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas viņa var uzņemt ar pārtiku. Uztura bagātinātāji nevar aizstāt pilnvērtīgu maltīti, taču situācijās, kad veselība jau ir „sašķobījusies”, tie palīdz mūsu organismam atjaunot vajadzīgās rezerves, kuras dažādu apstākļu dēļ esam zaudējušas. Par to, kādas minerālvielas sievietēm ir vajadzīgas visvairāk, pieredzē dalās P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra ambulatorās nodaļas vadītāja, kardioloģe Iveta MINTĀLE.

Kas ir minerālvielas un kā mēs tās uzņemam?

Minerālvielas ir neorganiski ķīmiski savienojumi, kas nepieciešami organisma dzīvības funkciju nodrošināšanai. Katrai minerālvielai ir specifiska nozīme, piemēram, kalcijs stiprina mūsu kaulus, bet dzelzs vajadzīgs, lai ražotu hemoglobīnu un apgādātu organismu ar skābekli. Organisma funkciju nodrošināšanai ir svarīgas pilnīgi visas minerālvielas, jo tās savstarpēji mijiedarbojas un pastiprina cita citas iedarbību. Piemēram, kālijs „draudzējas” ar magniju, kopīgi veicinot normālu muskuļu un nervu sistēmas darbību.

Cilvēka organisms minerālvielas saņem ar uzturu un daļēji ar ūdeni. Ja vien pārdomājam savu ēdienkarti, varam iegūt visu mūsu organismam nepieciešamo, uzturā lietojot produktus, kas audzēti tepat Latvijā.

Neticēt visam, kas rakstīts internetā

Mūsdienās internetā ir atrodams daudz veselīga uztura padomu, taču bieži vien tie ir ļoti pretrunīgi un tiem nav zinātniska pamatojuma. Lai atrastu droši ticamu informāciju, meklējiet to mājaslapās, kurās informāciju izvieto nozares profesionāļi. Tā kā esmu kardioloģe, varu ieteikt tādas interneta vietnes kā parsirdi.lv, kardiologija.lv un arsts.lv, kurās atradīsit vērtīgu informāciju arī par uzturu. Pirms uzskatāt kaut ko par patiesu, noskaidrojiet, kas ir informācijas avots, bet vislabāk ? Konsultējieties ar savu ārstu.

Ēst tā, kā ēda mūsu vecmāmiņas

Ja vēlaties ēst pareizi, ēdiet to, ko atpazīst jūsu vecmāmiņa – tā ir svaiga, sezonāla un mājās gatavota pārtika, kura nesatur e-vielas, konservantus un garšas pastiprinātājus. Jo mazāk industriāli ražotās pārtikas patērēsim, jo labāk. Reizēm pie manis atnāk pacienti un saka: „Es dzīvoju veselīgi – neēdu maizi, gaļu un kartupeļus.” Visu, protams, vajag ēst ar mēru, taču kāpēc atteikties pavisam? Piemēram, maize satur šķiedrvielas, vitamīnus un glutēnu, kas mums ir vajadzīgs. Ja maize ir gatavota no miltiem, ūdens, rauga un sāls, bez citām papildu vielām, tā ir ļoti labs produkts. Laba rudzu maize satur arī vairākas mums vajadzīgās minerālvielas, piemēram, kalciju, dzelzi, fosforu.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment