Kā rīkoties, ja nejauši sanācis pārlaistīt telpaugu?

Telpaugiem ziemas sezona lielākoties ir miera periods, taču augu saimnieki, labu gribēdami, bieži tos pārlaista. Pārlaistīšanas rezultātā augam var sākt veidoties pelējums, no kā var ciest arī sakņu sistēma, un mēs zinām, ko tas nozīmē – auga drīzu bojāeju. Lai tā nenotiktu, jau laikus izdariet visu, lai augs pārlaistīšanas rezultātā pārāk neciestu.

Kā atpazīt to, ka augs ir pārlaistīts?

Visbiežākā pazīme ir tā, ka augs strauji novīst, stumbra daļā, iespējams, parādīsies puve, bet substrāta virskārtā – sūnas. To var arī visai labi sajust, pataustot augsni ar pirkstiem – ja tā ir mitra, augs var ciest no pārlaistīšanas sekām.

Lai augu atveseļotu no pārlaistīšanas…

Uz kādu laiku noteikti jāpārtrauc laistīšana! Nevajag censties augu pieradināt pie regulārākas laistīšanas, jo tas nebūt nav vajadzīgs. Pēc iespējas ātrāk vajadzētu arī noliet lieko ūdeni, kas sakrājies paliktnī zem puķu poda. Ja to nav iespējams izdarīt, augs jāizņem no poda un jāpatur bez tā, ļaujot apžūt substrātam no liekā ūdens daudzuma. Šādam nolūkam var izklāt uz kādas virsmas plēvi vai ko citu un tad uzlikt uz tā savu augu. Viennozīmīgi nevar pateikt, cik ilgi šādi turēt augu izņemtu ārā, jo tas atkarīgs gan no tā, cik liels pods ir bijis, gan no tā, cik daudz jūsu augs ir pārlaistīts. Augu noteikti nelieciet atpakaļ podā, pirms tas nav kārtīgi apžuvis un sakņu sistēma vairs nav mitra.

Pēc auga iestādīšanas atpakaļ podā, laistīšanu atsāciet pamazām, labāk pat ļaujot tam nedaudz iekalst, pretējā gadījumā augs tik viegli neatveseļosies.

”Istabas augi” – Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC

Leave a Comment