Kā lietot aspirīnu un citas zāles, lai tās mazāk kaitētu


Vispārzināms, ka aspirīns negatīvi iedarbojas uz kuņģi un nereti izprovocē gastrīta vai kuņģa čūlas saasināšanos.

Tas notiek tāpēc, ka acetilsalicilskābe saēd barības vada gļotādu. Izvairīties no šīs nevēlamas aspirīna blakusiedarbības var divējādi.

1. Aspirīnam jāuzdzer ķīselis vai rīsu novārījums.

2. Tableti sasmalcina pulverī, sajauc ar 1/4 tējkarotes cukura un tur mutē zem mēles, līdz viss pilnībā izkusis un uzsūcies.

ASV katru gadu nomirst aptuveni 7000 cilvēku tikai tāpēc, ka netika ievērota lietoto medikamentu savstarpējā mijiedarbība. Preparāti mijiedarbojas ne tikai savā starpā, bet arī ar produktiem, kas tiek lietoti pārtikā zāļu lietošanas laikā.

Lai izvairītos no negaidītām problēmām, svarīgi zināt, kā daži pārtikas produkti ietekmē medikamentu metabolismu.darbība ar taukvielām var ne vien izraisīt galvassāpes un miega traucēju

* Nav vēlams miegazālēm uzdzert greipfrūtu vai apelsīnu sulu, jo citrusaugļos esošie flavonoīdi palielina zāļu koncentrāciju asinīs.

* Astmatiķiem derētu zināt, ka teofilīna iemus, bet arī bīstamu sirds aritmiju.

* Auzu pārslās ir daudz šķiedrvielu, tāpēc tās bloķē zāļu uzsūkšanos.

* Tējas pārmērīga lietošana var izraisīt anēmiju, jo tēja bremzē dzelzs uzsūkšanos.

* Pārgatavojušies banāni, šokolāde, nenobriedis siers un vīns var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, galvassāpes, sirds aritmiju, jo satur vielu, kas reaģē ar minoamīna oksidāzes enzīmu. Visi šie nepatīkamie simptomi var rasties cilvēkiem, kuri lieto zāles, kas kavē šā enzīma izdalīšanos. Parasti šādus medikamentus lieto kuņģa un zarnu slimību vai depresijas gadījumos.

* Antibiotikām nevajadzētu uzdzert pienu, jo tādā gadījumā veidojas nešķīstošie sāļi un zāles neiedarbojas.

* Nevēlami ir lietot farmaceitiskos diurētiķus vienlaikus ar lakricas sakni: tas veicina kālija jonu izskaušanu, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību.

Leave a Comment