Kā katrai vajadzībai izvārīt perfektus rīsus?

Rīsi ir viens no cilvēces vissenākajiem kultūraugiem, un tie veidojuši Āzijas kultūru, ēdienkarti un ekonomiku. Tie neapšaubāmi ir pasaulē svarīgākais pārtikas veids.

Ūdens un rīsu attiecība un vārīšanas laiks katram rīsu veidam un zīmolam atšķiras; vienmēr ievērojiet norādījumus uz iepakojuma. Pirms vārīšanas kārtīgi nomazgājiet. Pēc tam uzvāriet vienu daļu rīsu un divas daļas sālsūdens, samaziniet karstumu, uzlieciet vāku vāriet 15-20 minūtes.

Nav vajadzības pirms vārīšanas rīsus mērcēt, bet, to darot, jūs saīsināsiet vārīšanai vajadzīgo laiku. Izmērcēti rīsi jānoskalo, lai pirms vārīšanas noskalotu lieko cieti, pretējā gadījumā graudi var salipt.

• Ja vien negatavojat risoto, vārīšanas laikā rīsus nemaisiet – citādi iegūsiet cietes pilnu putru.

• Lielākā daļa rīsu šķirņu vārīšanas laikā piebriest trīskārt. Rīsi kā piedeva ēdienam atbilst aptuveni 125 g.

• Rīsi ir par garšīgāki, ja tos gatavo buljonā vai ūdens un vīna maisījumā, kā to parasti dara, gatavojot risoto.

• Vārītus rīsus var vēlāk izmantot, tos uzcepot ar eļļu un garšvielām un tādām piedevām kā olas, pāri palikusi gaļa un dārzeņi. Tie labi garšo arī zupās.

• Lai rīsi vāroties nepārietu pāri, pievienojiet ūdenim nedaudz sviesta.

• Ja rīsi pēc uzvārīšanas ir pārāk mitri, ļaujiet tiem nožūt, uz 10 minūtēm ievietojot cepamajā pannā cepeškrāsnī.

• Ja rīsi ir lipīgi, nosusiniet tos caurdurī un pārlejiet katliņu karsta ūdens, lai graudiņi atdalītos cits no cita.

• Uzglabājiet rīsus sausā, labi vēdināmā vietā, kur tiem blakus nav ēdienu ar spēcīgu aromātu; rīsi viegli uzsūc citas smaržas.

Vērtīgā sudraba miziņa un citi fakti par rīsiem
Rīsu kodola barības vielas atrodas galvenokārt tā apvalkā. Lai iegūtu maksimālo barības vērtību, izvēlieties dabīgus vai pilngraudu rīsus, kuriem nav noņemts apvalks, vai arī apvārītus rīsus. Savvaļas rīsi ir savvaļas rīsu auga sēklas.

• Pirms tvaicēti vai apvārīti rīsi tiek lobīti un pulēti, tos apstrādā ar karstu tvaiku, kas iznīcina aptuveni 80 procentus vitamīnu un minerālvielu, kuras satur rīsa grauda sudrabainā ārējā membrāna, kas tādējādi ir bagāta ar barības vielām. Lai tos pagatavotu, uzvāriet vienu daļu rīsu un divas daļas sālīta šķidruma, pēc tam samaziniet karstumu. Uzlieciet vāku un vāriet 20 minūtes.

• Īsgraudu, piemēram, arborio rīsi ir krīt balti, vidū mīksti un lipīgi. Vārīšanas laikā tie izdala daudz cietes, un tos var izmantot risoto un saldajos ēdienos. Pirms vārīšanas izmērcējiet 20 minūtes. Ņemiet vienu daļu rīsu uz vienu daļu ūdens. Ļaujiet ūdenim uzvārīties, tad samaziniet karstumu un vāriet, apsegtus ar vāku, 10 minūtes vai kamēr gatavi.

• Brūnajos rīsos ir daudz barības vielu un šķiedrvielu. Mērcējiet pa nakti vai 4 stundas. Uzvāriet vienu daļu rīsu un divas daļas sālīta šķidruma, tad samaziniet karstumu. Uzlieciet vāku un vāriet 20-25 minūtes.

Leave a Comment