Ja moca reimatisms, ēdienkartē ir īpaši noteikumi


Ar reimatismu sirgstoša cilvēka diēta paredz arī atturēties no šķidruma un sāls. Jāierobežo arī cukurs, ievārījums, medus, konfektes, sviests, krējums, un tas nebūt nav viss.

Viena no populārākajām diētām iesaka atteikties no kartupeļiem, baklažāniem, tomātiem, bet augu šķiedrvielas, kas nepieciešamas gremošanas procesam, uzņemt no citiem dārzeņiem. Tie, kas šo diētu izmēģinājuši, atzīst, ka reimatisma izraisītās sāpes jūtami mazinās. Tikai jāņem vērā, ka šie uztura nosacījumi jāievēro pastāvīgi.

Savukārt tā sauktā sārmainā diēta pamatojas uz to, ka kaulu un locītavu saslimšanu izraisa pārāk liels skābju daudzums organismā.

Speciālisti iesaka vismaz mēnesi atturēties un nelietot uzturā produktus, kas veicina skābju līmeņa palielināšanos.

Šo produktu ir krietni daudz: cukurs, kafija, gaļa, tomāti, rieksti, citrusaugļi. Turklāt šī diēta palīdzēs ne tikai locītavām, saruks arī lieko kilogramu daudzums. Tiesa, diētas ievērošanas laikā samazināsies arī uzņemtā C vitamīna daudzums, taču šo deficītu var novērst, lietojot aptiekā iegādājamos vitamīnus.

Klīniskie novērojumi pierādījuši, ka visnotaļ efektīvu rezultātu sāpju samazināšanā un pašsajūtas uzlabošanā var panākt, cūkgaļas un liellopu gaļas vietā lietojot uzturā zivis (sardīnes, lasi, foreles u.c.) savienojumā ar salātiem, kuru sastāvā ir olīvas, kukurūza, diedzētas auzas un saulespuķu sēkliņas.

Starp citu, vīnogu sulas sastāvā (gan no tumšajām, gan gaišajām vīnogām spiestajās) ir aktīvs pretiekaisuma komponents, kuru var un vajag izmantot terapijas mērķiem, iekļaujot šo dzērienu ēdienkartē.

Veselīga ir arī zaļā tēja. Regulāri izdzerot dienā 2–3 glāzes, iekaisuma procesu var piebremzēt vai pat apturēt. Lai gan zinātne šim fenomenam izskaidrojumu vēl nav atradusi, prakse to pierādījusi pilnībā.

Nevēlamie produkti reimatisma gadījumā ir: cukurs, ievārījums, medus, konfektes, sviests, krējums, kartupeļi, baklažāni, tomāti, pipari (arī paprika), kafija, rieksti, citrusaugļi, cūkgaļa un liellopu gaļa.

Leave a Comment