Izkust vai sasalt: vasaras klimata kontroles izaicinājumi

Sāpošs kakls, klepus un iesnas var piemeklēt jebkurā gadalaikā, bet vasarā tam mēdz būt specifiski cēloņi. Saaukstēšanos galvenokārt veicina straujas temperatūras svārstības. Taču veselībai par labu nenāk arī pārāk liels karstums. Vasara šogad ir gara un karsta, tāpēc atvēsināšanās līdzekļus meklējam biežāk. Kā rast līdzsvaru un justies labi mainīgos apstākļos?

“Gaisa kondicionētāji, karsts laiks kombinācijā ar aukstu ūdeni vai labi atdzesētu gaisu telpās, pārāk liels karstums, caurvēji – vasarā ir gana daudz veidu, kā iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Ja gadījies saslimt, tas var būt vēl nepatīkamāk nekā ziemā – aizlikts deguns 30 grādu karstumā, jāatsakās no tādiem vasaras priekiem kā peldes un saldējums… Tomēr zināmi profilakses pasākumi no tā var pasargāt,” mierina “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

Gaisa kondicionētājs – atvēsināšanai, nevis saldēšanai

Daudziem no mums biroji un arī dzīvesvietas ir aprīkotas ar gaisa kondicionētājiem. Kad ārā termometra stabiņš pakāpjas virs +25 grādiem, ir ļoti patīkami uzturēties komfortabli vēsās telpās. Diemžēl daudzi zina arī šo ērtību blaknes – sāpošu kaklu, klepu, iesnas, iekaisušus nervus un savilktus muskuļus. Galvenie cēloņi – pārāk liels temperatūras kontrasts telpās un ārā, kā arī nepareizs kondicionētāja regulējums un novietojums. Telpas atvēsināšana nav tas pats, kas ledaina gaisa pūšana virsū cilvēkam, kurš atrodas telpā. Sevišķi liels risks pastāv biroju darbiniekiem, kuri ilgstoši atrodas nekustīgā pozā tieši kondicionētāja ceļā vai kuru darbavietas iekārtotas tā, ka daļa cilvēka ķermeņa atrodas vēsā gaisa plūsmā, daļa – ārpus tās. Kondicionētājs gaisu vairāk atdzesēs arī tad, ja karstā laikā būs atvērti logi. Šādas krasas temperatūras svārstības organismam nav labvēlīgas. Tas pats sakāms par automašīnām un sabiedrisko transportu ar kondicionētu gaisu. “Optimāla salona temperatūra ir apmēram četrus piecus grādus zemāka par āra temperatūru, telpās šai starpībai nevajadzētu pārsniegt 7 grādus. Turklāt jāatceras savu ierīci laiku pa laikam arī iztīrīt, lai novērstu sēnīšu, alerģijas izraisošu vielu un vīrusu uzkrāšanos,” atgādina Ieva Zvagule.

Raksta turpinājums – nākamajā lapā!

Leave a Comment