Ir svarīgi zināt to, ka bērzu pie mājām labāk stādīt nevajag. Mēs paskaidrosim kāpēc

Bērzs ir viens no mūsu senču izcilākajiem kokiem, ar to saistītas dažādas zīmes un māņticības. Tomēr kaut kādu iemeslu dēļ to stādīšana pie mājās ir nevēlama.

Objektīvi iemesli

Šis ir diezgan liels un ātri augošs koks. Augstumā tas var sasniegt 30 m, bet pieaugušo īpatņu apkārtmērs – līdz 1,5 m. Bērzam ir labi attīstīta sakņu sistēma, tāpēc to nevar stādīt blakus dzīvojamām ēkām. Tās biezās saknes laika gaitā var iznīcināt tuvumā esošās ēkas pamatus, kas var izraisīt ēkas sabrukumu.

Tāpēc, stādot koku, gan no pašas mājas, gan no komunikācijām, kas atrodas pazemē (ūdens apgāde un kanalizācija), jāievēro vismaz 5-6 m intervāls. Tā kā koks aug pietiekami garš, to nevar novietot tur, kur atrodas elektrolīnijas. Ar spēcīgu vēju, bērza zari var izraisīt īssavienojumu.

Pavasarī, ziedēšanas laikā, bērzu klāj liels skaits ziediņu, kas satur ziedputekšņus, kas daudziem cilvēkiem var izraisīt alerģisku reakciju. Tāpēc pirms stādīt bērzu, to rūpīgi jāapsver.

Uz bērza zariem vienmēr dzīvo daudz dažādu putnu: zvirbuļi, kraukļi, baloži. Tie rada skaļu troksni. Tāpēc cilvēkiem, kas dzīvo mājā, pazūd iespēja pilnībā strādāt vai atpūsties, jo putni visu diennakti var klaigāt.

Māņticības kas saistītas ar bērziem

Ar šo koku ir saistītas daudzas māņticības. Slāvu maģijas piekritēji apgalvo, ka ļaunie gari var mitināties bērza zaros. Atrodoties tiešā attālumā no cilvēka mājām, viņi spēj ietekmēt cilvēku veselību un likteni. Tāpēc magi iesaka nedzīvot tuvu pie bērziem, lai nejustu tā mistisko spēku.

Saskaņā ar citu ekstrasensu uzskatu, vientuļi stāvošs bērzs bieži kļūst par nemierīgas dvēseles pēdējo patvērumu, kurš nomira vardarbīgā nāvē. Un sula, kas pārvietojas pa stumbru un zariem, domājams, satur mirušo asinis.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment