Ir pienācis laiks atvadīties no šiem 7 neveselīgajiem ieradumiem

Šoreiz vēlamies pastāstīt par 7 ne tik acīmredzamiem, taču veselību nebūt ne mazāk postošiem ieradumiem. Tu uzzināsi, ar ko var atspēlēties nolaidība mutes dobuma higiēnā, hroniskais miega trūkums, uzturs ar zemu tauku saturu un vēl daži izplatīti uzvedības paterni, kas, ļoti iespējams, attiecināmi arī uz tevi. 

1. Bezjēdzīgās uzkodas 

Veselība paredz apzinātu pieeju, savukārt bezdomīgās uzkodas ir tam pilnīgs pretstats.

Pacienājoties ar konfekti no viena kolēģa galda un pēc kāda laika iegraužot cepumu no otra, mēs, paši no neapzinādamies, uzņemam simtiem neveselīgo kaloriju. Uz šo pašu attiecināma čipsu graušana filmas seansa laikā un saldumi pēc emocionālās telefona sarunas. Bieži vien par šādu uzkodu iemeslu kļūst nevis izsalkums, bet gan īslaicīga izklaidība vai stress. Vēlies kļūt vesels un palikt lieliskā fiziskā formā? Attīsti apzinātu pieeju. Iemācies uzklausīt savu ķermeni, atšķirt patieso izsalkumu un emocionālo impulsu. Plāno uzkodas iepriekš un mācies aprobežoties ar nelielu popkorna bļodiņu „ģimenes pakas” vietā.

2. Hroniskais bezmiegs 

Līdzīgi kā ar nekvalitatīvu mutes dobuma higiēnu, regulārs bezmiegs mēdz izraisīt organismam daudz nopietnākas sekas, nekā tas varētu šķist sākumā. To vidū ne jau tikai enerģijas, koncentrēšanās trūkums un nelāga oma. Mazāk kā 6 stundu ilgs miegs novājina imūnsistēmu, noved pie hormonālā fona traucējumiem, svara pieauguma, cukura diabēta un līdz pat četrām reizēm palielina insulta risku.

Jāpatur prātā, ka mūsu organismam „tīk” stabils grafiks – tas veicinās tā optimālu darbu bez traucējumiem un stresa. Tāpēc, bez obligātajām 7-8 miega stundām ik dienu, centies organizēt savu dienu tā, lai dotos pie miera vienā un tajā pašā stundā gan darba dienā, gan brīvdienā.

3. Nepietiekami kvalitatīva mutes higiēna 

Uz šo pašu attiecināma: neregulāra zobu tīrīšana (retāk par divām reizēm dienā), zobu diega neizmantošana un zobārsta vizīšu ignorēšana ar zobu profilaktiskās tīrīšanas mērķi (ik pēc pusgada). Tev šķiet, ka ļaunākais, pie kā var novest švaka zobu un smaganu kopšana, – ir kariess? Nebūt nē! Sekas var būt visnopietnākās un tiešā veidā uz mutes dobumu nemaz neattiekties. Viss tāpēc, ka baktērijas no iekaisušām smaganām spēj viegli nokļūt pašā organismā, kur kļūst par iekšējo saslimšanu un pat dzīvībai bīstamu saslimšanu iemeslu.

To vidū: insulti, sirds lēkmes, daži vēža veidi. Lai tik nevēlamas veselības problēmas novērstu un papildus gūtu glītu smaidu, iegādājies zobu diegu un pielieto to pirms zobu tīrīšanas divreiz dienā. Tāpat uzliec uz viedtālruņa atgādinājumus par vajadzību veikt plānveida zobu tīrīšanu klīnikā divreiz gadā.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment