Ieteikumi, kā sagatavot savu automašīnu gadalaiku maiņai un justies droši uz ceļa

Lai riepas kalpotu vairākas sezonas, būtiska ir pareiza to uzglabāšana. Pirms riepu ieziemošanas pārliecinieties, ka tās ir tīras. “Uzglabājiet riepas vismaz viena metra attālumā no sildierīcēm, sargājiet tās no tiešu saules staru ietekmes, lietus un sniega,” iesaka Pavlovs.

Pārliecinies par antifrīza līmeni

Gatavojot spēkratu ziemas sezonai, pārbaudiet antifrīza līmeni. Aukstā laikā tas pasargā dzinēju un citas automašīnas detaļas no sasalšanas. Lai pārbaudītu dzesēšanas šķidrumu, jāatver dzesēšanas šķidruma bākas vāks un jānovērtē antifrīza izskats. Ja vizuāli tas izskatās duļķains, tad dzesēšanas šķidrums ir jāmaina.

Pārbaudi drošības aprīkojumus

Jaunākās automašīnas ir aprīkotas ar papildu drošības sistēmām, kas ir uzticams atbalsts uz ceļa slapjos un slidenos laikapstākļos. Elektroniskā stabilitātes kontrole (ESP) auto izslīdēšanas brīdī automātiski bremzēs riteņus, nodrošinot automobiļa stabilitāti un atjaunojot tā vadāmību. Savukārt ABS sistēma palīdz saglabāt saķeri ar ceļa virsmu. Jau laikus pārbaudi, vai abas sistēmas ir darba kārtībā. “BMW automašīnu modeļi papildus ir aprīkoti arī ar pilnpiedziņas sistēmu “xDrive”, kas nodrošina izcilu saķeri uz ceļiem un līkumos. Jaunākās tehnoloģijas arī brīdina autovadītāju, ja spēkrats ir pārāk tuvu pietuvojies priekšā braucošai mašīnai. Šīs papildu drošības sistēmas ir lieliski palīgi, braucot lietus vai miglas laikā,” stāsta Pavlovs.

Sakop auto virsbūvi

Lai spēkrats pavasari sagaidītu tādā pat izskatā, kādā tas atvadījās no vasaras, – parūpējies par tā virsbūvi. Pirms ziemas auto ieteicams sagatavot, izmantojot speciālas aizsargpārklājumu uzklāšanas programmas, tas pasargās mašīnu no sāls traipiem un ūdens nosēdumiem. Tāpat atcerieties, ka jāparūpējas par durvju slēdzeņu apstrādi ar speciāli šim nolūkam paredzētiem līdzekļiem, lai tās neaizsaltu.

Izvēlies atbilstošu braukšanas ātrumu

“Līdz ar rudeni tumsa iestājas daudz ātrāk, tādēļ izvēlieties atbilstošu braukšanas ātrumu un esiet daudz vērīgāki vietās, kur šoseju var šķērsot meža zvēri,” iesaka Šlēgelmilhs. Kaut gan ziemā dzīvnieku uz ceļiem ir mazāk, jāatceras, ka arī bremzēšanas iespējas ziemas periodā ir ierobežotākas. Lai izvairītos no akvaplanēšanas, lielu peļķi vēlams apbraukt. Ja nav šādas iespējas, ātrums jāsamazina līdz 50km/h.

Rudens lapas – ne tikai skaistas, bet arī bīstamas

Šlegelmilhs atgādina, ka slapjas rudens lapas uz ceļa būtiski ietekmē automašīnas saķeri ar segumu un šādā situācijā bremzēšanas ceļa garums var pieaugt teju divas reizes. Autovadītājiem jābūt tikpat vērīgiem, kā braucot pa sniegotu vai apledojušu ceļu. Līkumainākā ceļu posmā vai pie krustojuma samaziniet ātrumu, lai savlaicīgi reaģētu bīstamā situācijā.

Lai justos droši miglas un lietus laikā, pārbaudiet miglas lukturus un ventilācijas sistēmu, kas pasargās no logu svīšanas. Jau automašīnas lukturi ir aprīkoti ar LED spuldzēm, jūsu ceļš būs daudz labāk izgaismots, ar spilgtākiem un tālākiem gaismas stariem. “Vēl drošākai un ērtākai braukšanai vairāki jaunākie BMW modeļi ir aprīkoti ar lāzera gaismām ierastā LED apgaismojuma vietā. Tās nodrošina arī efektīvāku enerģijas un degvielas patēriņu,“ stāsta Pavlovs.

Neredzamais melnais ledus

Melnais ledus veidojas, kad zemes temperatūra ir zem nulles, savukārt ārā ir migla vai lietus. To ir gandrīz neiespējami pamanīt. Ja esat nokļuvuši uz melnā ledus, nekādā gadījumā neveiciet asus un straujus manevrus, bet uzmanīgi samaziniet braukšanas ātrumu. Tajā pat laikā novērtējiet apkārtējo situāciju, lai neiebrauktu grāvī vai pretējā braukšanas joslā.

Parūpējies par peļu junkuriem

Līdz ar auksto laiku gan virs, gan zem motora pārsega var sildīties kaķi. Ja auto bieži tiek novietots kaķiem tīkamā teritorijā, pirms mašīnas iedarbināšanas pārbaudi, vai zem motora pārsega, siksnu pusē nav iekārtojies kaķis. Dzīvnieku no mašīnas apakšas var izvilināt ar kārumu vai pieklauvējot pie auto, nekādā gadījumā neiedarbiniet motoru. Atcerieties, ka reizēm kaķi mēdz iekārtoties arī uz riepām.

Leave a Comment