Ielīgošanas pasākumi pirms lielās līgošanas Jūrmalā

Pirms Līgo nakts pasākumiem 23. jūnijā, Jūrmalā gaidāmas saulstāvju un ielīgošanas norises 15., 19. un 20. jūnijā Jūrmalas Brīvdabas muzejā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā un jūras krastā Dubultos.

Vasaras saulstāvju laiks ir ticējumiem un tradīcijām bagāts. Ielīgošanas pasākumos Jūrmalā aicināti uzzināt par jāņu laika tradīcijām, dabas, zemes, ūdens, vēja un uguns nozīmi rituālos, ieklausīties vērtīgos padomos, kā arī klausīties un dziedāt līgodziesmas.

15. jūnijā plkst. 12.00–15.00 Jūrmalas Brīvdabas muzejs Tīklu ielā 1a, Buļļuciemā aicina uz pasākumu “Līgotāji, līgotāji, nav vairs tālu Jāņu diena…”. Par vasaras saulstāvju laika tradīcijām stāstīs godu un rituālu vadītāja, baltu dzīves ziņas pētītāja Māra Brante, stāstniece un zāļu sieva Līga Reitere dos padomus savvaļas augu pielietošanu sadzīvē. Būs tikšanās ar alus brūvētāju, sieru sējēju un maizes cepēju. Lustīgu vasaras saulgriežu noskaņu radīs folkloras kopa “Milzkalnieki”.

19. jūnijā Raiņa un Aspazijas vasarnīcas dārzā J. Pliekšāna ielā 5/7 plkst. 18.00 notiks ielīgošana kopā ar folkloras kopu “Mare”.

20. jūnijā jūras krastā Dubultos, pretī Pils ielai, plkst. 19.00 sāksies saulstāvju rituāls, kurā par senajām zintīm un saulgriežu laika izdarībām stāstīs godu vadītāja Māra Brante. Pasākumā gaidāmi saulstāvju rituāli, degs jāņuguns un skanēs līgodziesmas. Dodoties uz saulstāvju norisi, līgotāji aicināti tērpties tautiskā vai gaišā apģērbā, rotāties rotām, ziedu un lapu vainagiem galvās. Jāņa bērni aicināti līdzi ņemt arī zāļu un ozollapu pušķus, ko pasākuma gaitā savīt kopējā spēka vijā. Līdzi var ņemt arī pērnos vainagus, kas, uzņēmuši lieko un nevajadzīgo, šajā laikā godam atdodami ugunij.

Lielā līgošana Jūrmalā

23. jūnijā Mellužu estrādē Mellužu prospektā 6 lielā līgošana sāksies ar Mellužu estrādes atklāšanu plkst. 14.00, kad muzicēs muzikālā apvienība “Raxtu Raxti”. Plkst. 16.00 būs skatāma joku luga “Bagātā brūte”, savukārt plkst. 21.00–4.00 notiks līgo balle ar grupu “Sarīkojumu Ansamblis”.

Kauguru pludmalē līgošana sāksies plkst. 21.00 ar postfolkloras grupas “Rikši”, deju kolektīva “Vēlreiz” uzstāšanos, kam sekos jāņuguns iededzināšanu. Plkst. 22.00–3.00 līgo balli spēlēs grupa “Klaidonis”, latviešu ekoloģiskās mūzikas grupa “Ducele” un DJ Viesturs Sproģis.

Leave a Comment