HIV diagnostiku un ārstēšanu kavē aizspriedumi mediķu vidū – līdzēt var izglītošana un informācija

Kaut arī medicīnas aprūpes speciālistu vidē aizspriedumi pret HIV jeb HIV stigma ir mazāka nekā sabiedrībā kopumā, tā tomēr ir visai augsta – tikai 60% HIV pacientu nav jutuši aizspriedumainu attieksmi no medicīnas aprūpes personāla puses. Mazināt aizspriedumus, tādējādi veicinot HIV diagnostiku un ārstēšanu, ir iespējams tikai ar plašāku veselības aprūpes speciālistu izglītošanu un informēšanu par šo diagnozi, turklāt gan studiju procesā augstskolās, gan arī pastāvīgi visas darba dzīves laikā.

HIV pacientu atbalsta biedrība “AGIHAS” ir veikusi Latvijas HIV Stigmas indeksa pētījumu, aptaujājot aptuveni 400 cilvēkus ar HIV par viņu pieredzi sabiedrībā un veselības aprūpē. Kopumā 44% cilvēku ar HIV atzina, ka ir jutuši stigmatizējošu attieksmi no sabiedrības. No ārstu puses aizspriedumaina attieksme sastapta mazāk – 75% cilvēku ar HIV nav jutuši stigmatizējošu attieksmi no HIV aprūpes personāla puses un 60% nav jutuši stigmatizējošu attieksmi no cita medicīnas aprūpes personāla puses. Tas liecina, ka veselības aprūpes darbinieki, kas ir specializējušies infekcijas slimību ārstēšanā, ir mazāk aizspriedumaini nekā viņu kolēģi no citām nozarēm.

Pētījuma rezultātus par HIV stigmu mediķu vidē un iespējas, kā to varētu mazināt, nozares eksperti apsprieda AGIHAS un Latvijas Ārstu biedrības rīkotā diskusijā. Diemžēl vairāku nozaru ārstu asociāciju pārstāvji, par ko pētījumā bija izteiktas kritiskas piezīmes, uz diskusiju neieradās. “Vai tas nozīmē, ka HIV stigma ir tik liela, ka ārsti pat nevēlas par to runāt un ignorē Ārstu biedrības un pacientu organizācijas uzaicinājumu?” vaicā AGIHAS valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks. Tāpat uz diskusiju bija aicināts, bet neieradās arī tiesībsargs. “Varam secināt, ka tiesībsarga birojā HIV pacientu tiesību ievērošana un aizspriedumu mazināšana nav svarīga, neesam viņu uzmanības cienīgi,” rezumē A. Veiķenieks.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment