Griķi – ne tikai ēdienos, bet arī dziedniecībā. Uzzini receptes!


Griķus sāka kultivēt Indijā aptuveni pirms četriem tūkstošiem gadu, un tur tie tika saukti par melnajiem rīsiem. Vēlāk, kad to audzēšana izplatījās arī citās valstīs, augu pārdēvēja par melnajiem kviešiem.

Nav zināms kāpēc, taču jau no pirmsākumiem attieksme pret griķiem bijusi diezgan atturīga un atšķirīga. Senāk tos uzskatīja par plebeju un nabago ēdienu. Aristokrāti griķus uzturā nelietoja, jo uzskatīja, ka “melnā putra” nav viņu dižciltīgo vēderu cienīga.

Patiesībā griķu putra ir viena no visveselīgākajām, un jau XX gadsimtā griķus uzskatīja par “putraimu karalieni”.

Griķi satur neaizvietojamos augu olbaltumus, turklāt “melnā putra” visu pārējo graudzāļu vidū ir čempione B grupas vitamīnu satura ziņā. Kā zināms, B grupas vitamīni palīdz uzveikt stresu un bezmiegu, kā arī rūpējas par ādu, matiem un nagiem.

Griķu putraimi ir bagāti arī ar mikroelementiem: dzelzi (veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos un gādā par labu sejas krāsu), kāliju (palīdz uzturēt optimālu asinsspiedienu), kalciju (ir galvenais karotājs pret kariesu, stiprina nagus un kaulus), magniju (glābj no depresijas un palīdz atbrīvoties no liekā svara) un vēl virkni citu minerālvielu.

Ārsti griķus slavē lielā rutīna satura dēļ, jo rutīns stiprina asinsvadu sieniņas, aptur asiņošanu, tas profilaktiski un dziednieciski iedarbojas uz vēnām, piemēram, vēnu varikozes un hemoroīdu gadījumā. Savukārt saistaudos rutīns stiprina pašus sīkākos asinsvadiņus. Tāpēc griķu putra ir ļoti veselīga dažādu asinsvadu slimību, reimatisko kaišu un artrītu gadījumos. Tā uzlabo asinsriti un stiprina imunitāti.

Vēl griķu putra veicina liekā holesterīna izvadīšanu no organisma, bet tas nozīmē, ka griķu piekritējiem nedraud vecuma skleroze un problēmas ar sirdi. Tāpat no organisma tiek izvadīti sārņi un smago metālu joni, kas īpaši aktuāli lielpilsētās un sliktas ekoloģijas rajonos dzīvojošajiem.

Turklāt griķi ir ļoti spēcīgs un reizē arī pieticīgs augs, kam nav nepieciešams ne mēslojums, ne ķīmiska apstrāde pret nezālēm un kaitēkļiem. Atšķirībā no maigajiem rīsiem, kam vajadzīgi gan pesticīdi, gan herbicīdi, griķu lauki tiek uzskatīti par ekoloģiski tīriem.

Pateicoties visām vērtīgajām īpašībām, griķus bieži izmanto tautas medicīnas receptēs, un arī diplomēti mediķi iesaka tos biežāk iekļaut ēdienkartē.

Lai uzzinātu vēl par griķu noderīgajām īpašībām, kā arī gardas receptes, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment