Gaļas gatavošanas knifiņi: ko darīt ar ne pirmā svaiguma gaļu, ja rokas neceļas mest to ārā?

Teļa gaļa (līdz 2 gadus vecam lopam) ir gaiši sārtā krāsā, bet tauku kārtiņas ir gandrīz baltas. Pieauguša liellopa gaļa ir tumši sarkana, bet tauki – iedzelteni.

  • No pieauguša liellopa gaļas vārīts buljons ir daudz stiprāks nekā no teļa gaļas.
  • Ja, gaļai uzspiežot ar pirkstu, tā ātri ieņem sākotnējo formu, tad tā ir svaiga un labas kvalitātes gaļa.
  • Ja gaļa ir apžuvusi un mazliet ož, tā jānomazgā etiķūdenī.
  • Ja gaļa pastāvējusi un tai piemetusies smaka, to uz 2-3 stundām iemērc etiķūdenī, kam pievienots viegls zilo graudiņu šķīdums. Pēc tam gaļu rūpīgi noskalojiet.
  • Ja gaļai ir nepatīkama smaka, to vārot, katliņā jāieliek 2-3 parastas koka oglītes. Tās uzsūks sevī nepatīkamo smaku.
  • Labs variants ir arī šāds – katlā lieciet vistas olas lieluma koka oglīti, tai virsū sagrieztus un aukstā ūdenī nomazgātus gaļas gabaliņus. Visu aplejiet ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens pilnībā nosegtu katla saturu – atstājiet šādi uz 2-3 stundām. Pēc tam ogli izņemiet ārā, bet gaļu vāriet tajā pašā ūdenī.
  • Gaļas apcepšana diemžēl negarantē, ka visi tajā esošie slimību rosinošie mikrobi aizies bojā. Tieši tādēļ, ja jums rodas aizdomas, ka gaļa nav pirmā svaiguma, to labāk vārīt daudz ilgāku laiku.

Leave a Comment