Eiropas Savienības informācijas sniedzēju forums pulcē plašu dalībnieku loku

2018. gada 2. novembrī Ārlietu ministrijā norisinājās ikgadējais Eiropas Savienības (ES) Informācijas sniedzēju forums, kas pulcē ES informācijas sniedzējus – valsts un pašvaldību ES informācijas kontaktpersonas, ES Informācijas punktu (ESIP) un Europe Direct Informācijas centru pārstāvjus (EDIC), ES informācijas tīklu vadītājus, viedokļu līderus, Eiropas klubu skolās, mediju, NVO, kā arī privātā sektora pārstāvjus, – lai pārrunātu aktuālos ES jautājumus.

Atklājot ES informācijas sniedzēju forumu, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Z. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka vakar tika atzīmēti 25 gadi kopš Māstrihtas līguma spēkā stāšanās, ko var dēvēt arī par ES dzimšanas dienu, savukārt nākamgad apritēs 15 gadi Latvijas dalībai ES. Šajā laikā piedzīvojam daudzus izaicinājumus – gan Lielbritānijas izstāšanos no ES (Brexit), gan drošības jautājumos, gan arī pieaugošo populisma vilni Eiropā.

“Vislabākais veids, kā būt gataviem jauniem izaicinājumiem, ir kopīga iesaistīšanās Eiropas nākotnes veidošanā. Vislabākā sagatavošanās ir sarunas,” uzrunājot informācijas sniedzējus, atzīmēja parlamentārā sekretāre.

Iepriekšējos gados lielāks uzsvars ir ticis likts uz informēšanu par ES jautājumiem, mazāk bijusi akcentēta nepieciešamība iesaistīties. Šogad gan foruma norise daudz vairāk ir vērsta uz savstarpējām sarunām, gan arī varam dalīties iespaidos par Dialogiem par Eiropas nākotni. Latvija kopā ar pārējām ES dalībvalstīm īsteno Eiropas līmeņa projektu, lai dialogā ar pilsoņiem runātu par Eiropas Savienību un tās turpmāko attīstību. Šajā projektā Ārlietu ministrija sadarbojas ar plašu partneru loku. Latvijas iedzīvotāju viedokļi tiks apkopoti kopīgā ziņojumā un iesniegti ES valstu un valdību vadītājiem, kuri tos apspriedīs 2018. gada decembra Eiropadomes sanāksmē.

Tāpat Z. Kalniņa-Lukaševica aicināja klātesošos aktīvi iesaistīties Dialogu par Eiropas nākotni iedzīvotāju aptaujā “Mana Eiropa”, kas norisinās tiešsaistes platformā manaeiropa.manabalss.lv . Runājot par jau saņemtām iedzīvotāju reakcijām, viņa pauda prieku, ka Latvijas iedzīvotāji izvirza konkrētas un reālistiskas idejas. Parlametārā sekretāre sacīja, ka pēc vairākām diskusijām var secināt: “par Eiropas nākotni cilvēki Latvijā ir optimistiskāki nekā Rietumeiropā. Mūsu iedzīvotājus interesē sociālais taisnīgums, labklājība, vides ilgtspēja, klimata pārmaiņu ietekme, reģiona attīstība un drošība. Zīmīgi, ka aptaujā kā viena no populārākajām idejām pēc saņemto balsu skaita šobrīd ir rosinājums “veicināt iedzīvotāju izpratni par politiskajiem procesiem, lai mazinātu populistisku manipulēšanu ar cilvēkiem”.

Pievēršoties nākamgad gaidāmajām Eiropas vēlēšanām, ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra: “No mums pašiem atkarīgs, vai tajās uzvarēs Eiropas ideja, vērtības un mūsu spēja sarunāties vai kampaņās ieguldītais finansējums un populistu vilinājumi”. Tādēļ viņa aicināja ES informācijas sniedzējus spēt atrast veidu, kā cilvēkus iesaistīt, lai viņi paši kļūst par aktīvu daļu no Eiropas nākotnes.

Foruma dalībniekus uzrunāja arī Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas izpildītājs Andris Kužnieks. Foruma darbu vadīja biedrības “Eiropas Kustības Latvijā” prezidents Andris Gobiņš.

Par Eiropas Savienības izaicinājumiem klātesošos informēja Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone, diskusiju dalībnieku vidū bija Domnīcas PROVIDUS direktore Iveta kažoka, “Delfi” nacionālo un biznesa ziņu redaktors Filips Lastovskis, kā arī citi ES eksperti.

Foruma laikā tapa arī Zemgus Zaharāna zīmēta Eiropas karikatūra.

ES Informācijas sniedzēju forums notiek jau kopš 2008. gada, un to rīko Eiropas kustība Latvijā sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Norises desmitajā gadā forums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pulcējis dalībnieku lielāko skaitu.

Leave a Comment