Draudi suņu un kaķu veselībai, pat dzīvībai rudenī

Saldais un dzīvniekiem indīgais antifrīzs

Pirms ziemas un sala automašīnās tiek ieliets antifrīzs (etilēnglikols). Tas ir salds šķidrums, kas patīk gan kaķiem, gan suņiem. Ja dzīvnieki uzņem šo šķidrumu, tiem var būt letāla saindēšanās. Esiet piesardzīgi mikrorajonu pagalmos, kur atrodas ļoti daudz automašīnu. Visbiežāk saindēšanās notiek ar etilēnglikolu, kas no automašīnas ir nopilējis un nonācis peļķēs. Dzīvniekam var parādīties koordinācijas traucējumi, urinēšanas problēmas, vemšana u.c. pazīmes. Ir jāreaģē ātri un dzīvnieks jāved pie veterinārārsta. Lejiet antifrīzu mašīnā uzmanīgi, lai tas nenopil uz zemes un neapdraud dzīvniekus!

Saindēšanās risks rudenī laukos

Rudenī laukos vai dārza mājās daudzi joprojām izliek žurku indes. Jāuzmanās, lai pie indes nevar piekļūt kaķis vai suns. Tāpat rudenī dārzos tiek izrakti sīpoli un puķu sīpoli un nereti nolikti istabā vai uz palodzes, lai apžūst. Puķu sīpoli ir toksiski kaķiem. Būs kaķi, kas tos ēdīs, citiem sīpoli neinteresēs, bet saindēšanās risks pastāv. Saindēšanās gadījumā ir jārīkojas uzreiz. “Mājdzīvnieka apdrošināšana segs medikamentu, analīžu un operācijas izmaksas. Ja dzīvnieks ies bojā slimības vai negadījuma dēļ, vai saskaņā ar veterinārārsta ieteikumiem to eitanizēs, apdrošināšana atlīdzinās jauna mājdzīvnieka iegādes izmaksas,” par bieži vien nepatīkamo dzīvnieka bojāejas tematu stāsta If Apdrošināšana produktu vadītājs.

Tumšajā laikā atstarotāji arī mājdzīvniekiem

Sākoties tumšajam laikam, atstarotāji nepieciešami arī dzīvniekiem. “Tumšā laikā mājdzīvnieki negadījumos uz ceļa cieš biežāk, jo autovadītāji viņus vienkārši neredz. Ja pastaigas laikā suni palaiž no pavadas, atstarojošs elements ir nepieciešams, lai dzīvnieku var ieraudzīt arī pats saimnieks, pat, ja tuvumā nav automašīnu,” stāsta DinoZoo klīnikas vadītāja, veterinārārste Kristīne Dumpe. Zooveikalos pieejami gan atstarojoši iemauktiņi, zābaciņi un pavadas, gan diodes, ko piestiprināt kaklasiksnai, lai dzīvnieku tumsā var pamanīt gan saimnieks, gan autovadītāji.

Atgriešanās dzīvoklī pēc vasaras laukos – nereti izaicinājums

Ja vasara ir pavadīta laukos, rudenī atgriežoties dzīvoklī, dzīvnieks, protams, būs bēdīgs. Kaķiem var rasties uzvedības problēmas, stresa rezultātā arī veselības problēmas, īpaši bieži, urīnceļu saslimšanas. Ja vasarā kaķis ir kārtojies ārā, atgriežoties dzīvoklī, tas vairs nesaprot, kas ir kastīte. Var gadīties, ka kaķis sāk urinēt tam nepiemērotās vietās vai nenokārtojas vispār, gaidot, kad tiks izlaists ārā. Tāpat pirms apkures sezonas, kad kaķi bieži guļ uz aukstajām grīdām, paaugstinās urīnceļu un augšējo elpošanas ceļu saslimšanas risks. Sākoties apkurei, šo slimību risks samazinās.

Vairāk barības āra suņiem un gatavošanās ziemai

Vasarā, kad ir karsts, suņi parasti ēd mazāk. Suņiem, kas dzīvo ārā, rudenī ir jāpiemēro atbilstoša barība, taču jāņem vērā dzīvnieka šķirne, dzimums, vecums, aktivitāšu līmenis, kažoka tips u.c. Sākoties vēsākam laikam, iespējams, jāveic korekcijas dzīvnieka ēdienkartē, taču jāuzmanās arī, lai to nepārbarotu. Liekais svars var radīt būtisku kaitējumu mīluļa veselībai. Ziemai jāsāk gatavot būdas, lai dzīvniekiem būtu silti. Kā dabisku siltuma izolētāju var izmantot pļavu sienu. Ja suņu mājās liek segas, tās var sasalt, un tad uz tām gulēt būs auksti.

Leave a Comment