Diļļu terapija. Labas receptes veselībai un mundrumam

Dilles ir viens no senākajiem kultivētajiem augiem, ko plaši lietoja ne tikai uzturā, bet arī dziedniecībai.

Pret klepu var pagatavot šādu maisījumu. Sajauc diļļu sēklu pulveri (1 daļu – visas daļas ņemtas attiecībā pret svaru), lakricas sakņu pulveri (2 daļas), pūdercukuru (4 daļas). Pieaugušie lieto pa pustējkarotei 2 reizes dienā, bērni – naža galu.

Diļļu laksti ir lielisks C vitamīna un karotīna avots. Tos ieteicams lietot kā pārtikas piedevu saaukstēšanās un elpošanas orgānu infekciju gadījumā, arī organisma imunitātes paaugstināšanai.

Diļļu lakstu uzlējums ieteicams, ja ir traheobronhīts, aizdusa.

* Ēdamkaroti žāvētu sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, silti ietin, nostādina 20 minūtes, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – nedēļa. Pēc 3–4 dienu pārtraukuma kursu var atkārtot. Tā turpina, līdz iestājas terapeitiskais efekts.

Diļļu sēklu uzlējums ir veselīgs hroniska bronhīta, pneimonijas, plaušu tuberkulozes, bronhiālās astmas, aizdusas gadījumā.

* Ēdamkaroti saberztu diļļu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, silti ietin, 15 minūtes nostādina, tad izkāš.
Izdzer siltu dienas laikā maziem malkiem.

Ja klepus ir sauss un krēpas slikti izdalās, var pagatavot sēklu tēju.
* Tējkaroti saberztu sēklu un pustējkaroti cukura aplej ar glāzi verdoša ūdens. Lieto pa ēdamkarotei ik pēc 1–1,5 stundām.

Pret smagu klepu
* Sajauc diļļu sēklas (1 daļu), linsēklas (1,5 daļas), pastinaka sēklas (2 daļas). Daļas ņemtas attiecībā pret svaru. Maisījumu saberž, ņem vienu tējkaroti un aplej ar 150 ml verdoša ūdens. Nostādina zem vāka ūdens peldē, 35 minūtes atdzesē istabas temperatūrā, tad izkāš. Pielej 50 ml silta piena un pievieno medu pēc garšas. Dzer klepus lēkmju laikā.

Pret klepu, iesnām, sāpošu kaklu
* Sajauc diļļu sēklas (1 daļu), gurķenes sēklas (1 daļu), altejas saknes (2 daļas), trejkrāsu vijolītes saknes (2 daļas). Šoreiz visas daļas ņemtas attiecībā pret daudzumu. Sešas ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar puslitru kagora tipa sarkanvīna, periodiski sakratot, 2 nedēļas nostādina tumšā vietā. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 3–4 reizes dienā pirms ēšanas. Uzglabā neizkāstu.

Avots: VK.com

Leave a Comment