Aizkuņģa dziedzeris: ko ēst un lietot uzturā kad ir problēmas ar to

Aizkuņģa dziedzeris

Aizkuņģa dziedzeris un ar to saistītās kaites ir vienas no gastroenteroloģijā visbiežāk novērotajām. Saraksts ar ēdieniem un ēšanas režīms, ko ievērot šādā gadījumā!

Galvenais  princips ir kuņģa sulas skābes līmeņa pazemināšana, jo tad samazinās arī aizkuņģa dziedzera rosināšana, un tā iekaisums pieklust.

 

Aizkuņģa dziedzeris: Skābes līmeņa samazināšana

Šim nolūkam nāksies atteikties no visiem tiem produktiem, kas rosina kuņģa sulas veidošanos. Pirmām kārtām tas attiecas uz gaļas, zivju un sēņu buljoniem, arī kāpostu novārījumiem. Tāpēc, gatavojot kārtējo maltīti, ierastā boršča un skābo kāpostu zupas vietā nāksies vārīt kādu liesāku vai piena virumu, kas sekmīgi neitralizē lieko skābi.

Vēl no ēdienkartes pilnībā jāsvītro visi tie ēdieni, kurus tautā dažkārt mēdz dēvēt par “šāvienu kuņģim”. Šis trāpīgais epitets attiecas uz dažādiem sālījumiem, marinējumiem, kūpinājumiem, asām un pikantām piedevām. Visas šīs gardās lietas, kas papildina un rotā galdu, aizkuņģa dziedzerim ir postošas un izraisa slimības saasināšanos.

 

Aizkuņģa dziedzeris: Tabu arī dzērieniem

Ne tikai ēdiens veicina aktīvu kuņģa sulas izdalīšanos. Tāda pati iedarbība piemīt arī dažiem dzērieniem, tāpēc to izvēlē jābūt piesardzīgiem.

Lasi arī: Kā attīrīt aknas: Sešu sastāvdaļu kokteilis, kurš palīdzēs atveseļot aknas! Efekts būs jūtams jau ļoti drīz

Piemēram, kuņģa sulas sekrēta pH (proti, skābums) kļūst daudz agresīvāks, ja regulāri lieto limonādes, jebkuru, pat visnestiprāko alkoholu, arī stipru kafiju un tēju. Toties saldās augļu sulas, negāzēts minerālūdens, kakao un dažādi ķīseļi lieliski slāpē slimības simptomus.

Kādi ēdieni paveic šo uzdevumu, lasi nākamajā lapā!

Leave a Comment