Diabētiķiem īpaši jārūpējas par kāju veselību. Citādi sekas var būt nopietnas!


Uzzinot diagnozi cukura diabēts, ārsti parasti liek pacientiem pievērst pastiprinātu uzmanību viņu kāju veselībai, jo ar slimību saistītais nervu bojājums mēdz izraisīt jušanas traucējumus pēdās, un tas var radīt nopietnas sekas.

Var nesajust akmentiņu
P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļas vadītāja Sandra Šteina uzsver, ka rūpes par pēdām ir svarīgas katram, kas slimo ar diabētu. Un it īpaši, ja radušies jušanas traucējumi kājās, kā arī pēdas formas vai citāda veida izmaiņas, čūlas vai pušumi, kas var būt grūti sadziedējami.

Sakarā ar nervu bojājumu cukura diabēta pacienta pēdas var zaudēt jušanu. Līdz ar to sirgstošais var pat nesajust kādu akmentiņu vai smilšu graudu, kas iekritis kurpē, tāpat kurpes zoles formas izmaiņas vai mēlītes noliekšanos. Pastaigā vai ikdienas darba gaitās ejot, šādi nelieli traucējumi apavos var radīt ievērojamus apgrūtinājumus. Cilvēkus, kuriem cukura diabēta dēļ ir nervu bojājumi, nelieli ievainojumi pēdās var novest pie smagām sekām – ilgstoši nedzīstošām brūcēm, čūlām pēdās vai pat līdz kājas amputācijai.

Nereti cukura diabēts var izraisīt nervu bojājumus, ko sauc par diabētisko neiropātiju. Ar diabētu sirgstošiem mēdz samazināties dabīgā ādas aizsargreakcija un apasiņošana kājās. Nervu bojājumi tādējādi pavājina jušanu, iespaido pušumu vai čūlu dzīšanu pēdās.

Biežākās nervu bojājumu pazīmes ir dedzinošas, durstošas vai strāvojošas sāpes apakšstilbos un pēdās, kas var pastiprināties naktīs.

Kontrole par stabilu cukura līmeni asinīs un ikdienas rūpes par pēdām ļauj izvairīties no nopietniem sarežģījumiem.

Iespējams, slimniekam kursu veidā palīdzēs medikamenti, kas uzlabos vielmaiņu bojāto nervu šūnās, veicinot tajās cukura un skābekļa apmaiņu un tādējādi aktivizējot to darbību. Par to jārunā ar sev pieejamo ārstu.

Savukārt par to, kā pareizi kopt un uzmanīt savas pēdas – ar pēdu aprūpes speciālistu.

Lai lasītu par pēdu aprūpi, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment