Dakteris apelsīns: atjauno organismu, veicina gremošanu, novērš drudzi

Apelsīni ir ļoti piesātināti ar dziednieciskām vielām. Tie ir bagāti ar A, B un C vitamīnu, veicina asins attīrīšanos, tonizē visu organismu, dod spēku un enerģiju.

Apelsīni ārstē cingu un aizcietējumu, pateicoties sastāvā esošajam B vitamīnam, tie ir veselīgi anēmijas, mazasinības, ēstgribas zuduma, sliktas gremošanas, vispārēja vājuma un nespēka gadījumos.

Zinātnieki pierādījuši, ka viss apelsīniem piemītošo īpašību komplekss kopumā atjaunina organismu. Turklāt, ņemot vērā augļos esošo samērā lielo kālija daudzumu un dažādos vitamīnus, tie ir ļoti veselīgi visiem, kas sirgst ar hipertoniju, aterosklerozi, aknu kaitēm, aptaukošanos, podagru.

Veselīgi ir ne tikai augļi, bet arī to sula, kas satur cukuru, citronskābi, organiskos sāļus, piemēram, nātrija citrātu, un citas vērtīgas vielas. Sulai piemīt pretiekaisumu, pretvīrusu un pretalerģiskas īpašības, tā kavē trombu veidošanos. Ne tik sen noskaidrots, ka apelsīnu sula veicina arī holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs.

Starp citu, ķīniešu mediķi iemācījušies ar labiem panākumiem izmantot pat kaltētas apelsīnu miziņas, turklāt ne tikai klepus un saaukstēšanās slimību, bet pat piena dziedzeru ļaundabīgā audzēja ārstēšanā.

Aizcietējuma profilaksei un zarnu trakta darbības rosināšanai mediķi iesaka no rīta tukšā dūšā un vakarā pirms gulētiešanas izdzert glāzi sulas vai apēst 1–2 apelsīnus.

Kopš seniem laikiem apelsīnu sulu izmanto arī ilgi nedzīstošu brūču un čūlu ārstēšanai, bet miziņu (īpaši vēl negatavu augļu) novārījumu ūdenī lietoja kā asiņošanu apturošu līdzekli pret ļoti spēcīgām menstruācijām un cita veida dzemdes asiņošanām.

Taču tas vēl nav viss. Apelsīnos esošā salicilskābe ļauj šos augļus veiksmīgi izmantot augstas ķermeņa temperatūras pazemināšanai. Viena dzēriena recepte, kas saglabājusies kopš seniem laikiem, ir šāda:
* 3 vai 4 apelsīna daiviņas aplej ar 50 ml vārīta istabas temperatūras ūdens un pusstundu nostādina.

Leave a Comment