Dabiskie antioksidanti – vairogs pret vīrusiem. Kur tos meklēt?

Kurš gan to nezina, ka cīņā pret brīvajiem radikāļiem labākais ierocis ir antioksidanti. Turklāt vislabākie ir tie, kurus uzņemam ar uzturu. Vārdu antioksidanti dzirdam ļoti bieži, bet vai sabiedrībā valda izpratne par tiem? Euroaptiekas farmaceite Ieva Zvagule skaidro, kas ir antioksidanti un kur tos meklēt.

Dzirdēts daudz, zināms maz
Antioksidanti cīņā ar brīvajiem radikāļiem ir mūsu ciešākie sabiedrotie. Brīvie radikāļi ir skābekli saturošas molekulas, taču tās ir nestabilas, jo to ķīmiskajā struktūrā pietrūkst viena elektrona un var teikt, ka šīs molekulas ir nepilnīgas. Farmaceite norāda, ka augsta brīvo radikāļu koncentrācija var izraisīt neskaitāmas šīs ķēdes reakcijas, radot augstāku oksidatīvās slodzes līmeni, kas savukārt var būtiski kaitēt organismam.

Tomēr brīvie radikāļi ne vienmēr ir tikai “sliktie zēni” – kā bieži vien tas notiek, to daudzums nosaka robežu starp ļauno un labo. Kad nepieciešams, mūsu organisms pats saražo brīvos radikāļus, ko izmanto imūnreakcijas regulēšanai un šūnu apgādei ar enerģiju. Tai pašā laikā brīvie radikāļi ir nepieciešami cilvēka ķermenim, jo ķermenis tos izmanto, lai nogalinātu baktērijas.

Kas rada brīvos radikāļus?
Brīvie radikāļi nepārtraukti veidojas mūsu ķermenī. Ja mēs neuzņemtu antioksidantus ar uzturu, mūsu ķermenis tiktu iznīcināts. Stress, ātrās uzkodas, smēķēšana, piesārņots gaiss, mazkustīgs dzīvesveids, alkohols, arī sadzīves ķimikālijas un kaitīgās uzturvielas kā konservanti vai aromatizētāji, pat pārspīlēta sauļošanās ir labvēlīgi apstākļi, kuros rodas brīvie radikāļi.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment