Dabīgi zobu trenažieri un birstītes baltākam smaidam


Zobus attīrošas īpašības piemīt sieram, jogurtam un visiem kraukšķīgajiem augļiem un dārzeņiem (āboliem, burkāniem, bietēm un kāpostiem), kā arī arī kviešu klijām.

Tie liek zobiem, kas galvenokārt pieraduši pie mīksta ēdiena, pastrādāt aktīvāk un enerģiskāk, tā uzlabojot asinsriti smaganās. Cietie augļi un dārzeņi izraisa pastiprinātu siekalu izdalīšanos, kas veicina mutes dobuma pašattīrīšanos. Turklāt tie satur arī baktērijām nāvējošās fitoncīdu vielas. Indieši arī mūsdienās izmanto no augļu koku un krūmu zariņiem darinātas zobu sukas, kas arī satur fitoncīdus.

Zobiem ir veselīgi arī citrusaugļi. Lielais C vitamīna daudzums, ko satur citroni, apelsīni, greipfrūti u.c. efektīvi vēršas pret baktērijām, kas izraisa aplikumu un smaganu slimības, paātrina brūču sadzīšanu. Taču ar citrusaugļiem nedrīkst pārāk aizrauties, jo, bieži tos lietojot, sula var saēst emalju. Starp citu, tas pats attiecas arī uz limonādēm un gāzētajiem dzērieniem. Tāpēc pēc to lietošanas mutes dobums jāizskalo ar ūdeni.

Tas viss attiecināms arī uz āboliem, kurus nesen uzskatīja par sava veida alternatīvu zobu sukai.

Šajos vērtīgajos augļos ir līdz pat 38% glikozes, tādēļ, lai neitralizētu skābes un vielas, kas provocē baktēriju aktivitāti, muti nepieciešams izskalot. Toties tīrīt zobus tūlīt pēc tam, kad baudīti augļi, nav vēlams, jo tās pašas skābes, kas dara tik daudz laba, uz laiku vājina zobu emalju, un mikroplaisiņu veidošanās iespējamība palielinās.

Speciālisti bieži atgādina, ka ikdienas uzturā jāiekļauj vairāk dārzeņu, augļu, arī pilngraudu maize, bet no saldumiem un baltmaizes jāatturas. Jāatturas, bet vēl labāk – jāatsakās arī no ātri pagatavojamajiem produktiem, kas ir kaitīgi ne tikai kuņģim, bet arī zobiem. Pie visa vainojami piesātinātie un transgēnie tauki, ko bagātīgi satur hotdogi un citi ātro uzkodu izstrādājumi.

Arī populārā karstā kafija ar saldējumu neveicina zobu veselību. Kontrasta temperatūra, tāpat kā ļoti karsts vai ļoti auksts ēdiens vai dzēriens vājina zobu emalju un rosina plaisiņu veidošanos.

Nereti emalja tiek traumēta arī ar pārāk cietu ēdienu, tāpēc riekstus nevajag censties pārkost ar zobiem, bet sausiņus vai cietās barankas vispirms var pamērcēt tējā.

Ko vislabāk uzkost, lai zobus saglabātu baltus un veselus? Parodontozes un citu zobu un smaganu kaišu ārstēšanai nereti iesaka “dabisko zobu suku” – skābētos kāpostus. Tie jākošļā ilgi, masējot arī smaganas. Bet, lai nepieļautu tumšo plankumu veidošanos no kafijas, kolas, tomātu sulas vai sarkanvīna, izmantojama nesaldināta dzērveņu sula.

Leave a Comment