Dabīgi tīrīšanas līdzekļi: ekoloģiski un ekonomiski. Kā izvēlēties?

Mūsdienās lielveikalos pieejami daudzi un dažādi tīrīšanas līdzekļi, daži no tiem arī visai dārgi. Ne viens vien sākotnēji izstrādāts, balstoties uz dabīgām tīrošām vielām, kuras joprojām var lietot, lai māja būtu tīra un atbrīvotos no baktērijām. Dabīgi tīrīšanas līdzekļi arī palīdz ietaupīt naudu.

Vairākumu pieminēto tīrīšanas līdzekļu var nopirkt ķīmijas preču veikalā vai lielveikalā, un visus šķīdumus varat viegli sajaukt pats. Bet uzvelciet cimdus un sejas masku, strādājot ar amonjaku, talka pulveri vai terpentīna produktiem.

Izvairieties no to norīšanas, ieelpošanas vai absorbēšanas caur ādu, un glabājiet pašgatavotus tīrīšanas materiālus cieši noslēgtos traukos ar atbilstošiem uzrakstiem bērniem nepieejamās vietās (tāpat kā glabātu veikalā pirktus produktus). Jāatceras regulāri pārbaudīt to derīguma termiņi.

Glicerīns
Šis bezkrāsainais, diezgan biezais, netoksiskais alkohols, kuram nav smakas, ir zināms arī kā glicerols. Glicerīnu plaši lieto farmaceitiskajos un higiēnas produktos, tostarp kosmētikas, ziepju un zobu pastu ražošanā, kā arī dažos pārtikas produktos.

Glicerīnu tīrā formā var lietot daudzas sīkas medicīniskas problēmas, tostarp tulznas, izgulējumus, ādas iekaisumus un iegriezumus. Bet parasti mājās to lieto, lai mīkstinātu grūti izņemamus, piekaltušus traipus uz auduma, kas radušies no izlietas kafijas, ogām un lūpu krāsas. To arī lieto kā pretaizsalšanas līdzekli uz palodzēm; ierīvējot logus ar glicerīnu pirms temperatūra noslīd zemu, un tie neaizsals.

Etiķis
Vārds “vinegar” (“etiķis”) nācis no senfranču vārda “vinaigre” vai “skābs vīns”. Vielu, kas rodas, fermentējot alkoholu, cilvēki lietojuši kā pārtikas garšvielu jau kopš senseniem laikiem. Tā pēdas atrastas jau 3000 gadus vecās ēģiptiešu urnās. Bet etiķis ne tikai uzlabo salātu garšu, bet arī ir lielisks dabīgs tīrīšanas, dezinfekcijas un dezodorējošs līdzeklis. Lai pagatavotu universālu tīrīšanas līdzekli galdiem, darba virsmām, vannām un flīzēm, vienkārši sajauciet vienādās devās etiķi un ūdeni izsmidzināmā pudelē vai ielejiet tos tieši tualetes skalotājā, lai noņemtu nosēdumus. Vienīgi atcerieties pārbaudīt to neredzamā vietā pirms apstrādāt lielākus laukumus. Etiķi nekad nedrīkst lietot uz marmora un, nevienmērīgi atšķaidīts, tas var sabojāt šuves starp flīzēm. Bet vispārēji etiķis ir iedarbīgs, pieejams un lēts līdzeklis.

Amonjaks
Amonjaks ir bezkrāsaina, salīdzinoši viegli sašķidrināma gāze ar asu smaku. Amonjaks ļoti labi šķīst ūdenī, un šo šķīdumu var uzskatīt par amonija hidroksīdu. To lieto daudzās jomās, sākot ar lauksaimniecību un beidzot ar raķešu degvielu. Tāpēc tas var izklausīties pēc bīstamas ķimikālijas, bet patiesībā tas kopš seniem laikiem lietots arī kā tīrīšanas līdzeklis mājās.

Tirdzniecībā tas visbiežāk pieejams ūdens šķīduma formā (amonija hidroksīds). Mājsaimniecībā šķidro amonjaku lieto traipu tīrīšanai vai tīrot nerūsējošo tēraudu, stiklu un porcelānu – tas labi notīra un neatstāj švīkas. To arī izmanto pret pelējumu un kaitēkļiem.

Terpentīns
Terpentīns ir dažādu sugu priežu sveķu un eļļu maisījums. Terpentīna eļļa, ko ražo, destilējot terpentīnu, labi šķīdina taukus.

Bezkrāsaino vai iedzelteno šķidrums var daudzveidīgi lietot mājās, piemēram, pulējot grīdas vai kā šķīdinātāju traipu tīrīšanai. Lai atbrīvotos no terpentīnu saturošiem produktiem, neizlejiet tos kanalizācijā, jo tas kaitē cauruļvadiem un videi. Vaicājiet vietējai pašvaldībai, kādas būtu pareizās atbrīvošanās metodes.

Brīdinājums: terpentīna šļakatas, ieelpošana vai norīšana var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Uzvelciet aizsargapģērbu, tostarp sejas masku, un nodrošiniet lapu telpas ventilāciju, ja lietojat šo līdzekli. Daudziem mērķiem ir lētāks un tikpat iedarbīgs risinājums kā vaitspirts, kuru ražo no naftas, to pašu uzdevumu veikšanai.

Talks
Talks, kas arī pazīstams kā magnija silikāts, ir mīkstākais minerāls. To paņemot rokās, ir ziepjaina sajūta, no tā arī radies “ziepjakmens” nosaukums. To samaļ, lai iegūtu talka pulveri jeb pamats dekoratīvajai kosmētikai. Mājsaimniecībā to var lietot kā vieglas iedarbības pulējamo līdzekli, kā arī lai apstrādātu gumijas blīves vai čīkstošas koka grīdas un kāpnes. Bet uzmanieties, lai to neieelpotu, jo šī viela var izraisīt nopietnu elpceļu iekaisumu.

Leave a Comment