Cik ilgs dekrēts ir dažādās pasaules valstīs?

Bērniņa nākšana pasaulē ir viens no svētākajiem momentiem ikvienas ģimenes dzīvē. Protams, ka jaunajai māmiņai ir nepieciešamas īpašas rūpes ne tikai par bērniņa, bet arī par savu veselību, tādēļ ļoti daudzās pasaules valstīs ir pieejams dekrēts – māmiņas atvaļinājums pirms un pēc dzemdībām, kas paredzēts bērniņa kopšanai.

Taču kā tad īsti ir – vai pasaulē dekrēta ilgums atšķiras? Varbūt tas ir vienāds visur? Šodien mēs jums par to pastāstīsim mazliet sīkāk.

1. Horvātija

Šajā valstī dekrēts ilgst veselas 410 dienas. Turklāt veselības apdrošināšanas fonds pilnā apmērā izmaksā māmiņai algu, līdz viņas mazulim ir veseli seši mēneši. Šajā valstī sievietēm dikti paveicies.

2. Lielbritānija

Māmiņām pienākas 26 nedēļu apmaksāts dekrēts. Ja viņas vēas, var paņemt papildu bērna kopšanas atvaļinājumu, kas ilgst vēl 26 nedēļas – šajā laikā māmiņām apmaksā pusi viņu algas. Arī tēviem ir iespēja pavadīt 2 nedēļas ar saviem bērniem, saglabājot 90% no algas.

3. Krievija

No sākuma māmiņas var nokārtot darba nespējas dokumentus, kas ilgst 70 dienas pirms un 70 dienas pēc dzemdībām, bet pēc tam viņas var pieprasīt bērna kopšanas atvaļinājumu veselus 3 gadus (apmaksāts tiek tikai 1,5 gads, kur sieviete saņem 40% no savas algas).

Par pārējām valstīm lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment