Cik aitu ganāmpulkā? Dažādi bezmiega iemesli un kā tos novērst

Tas, kurš kaut reizi nav varējis iemigt, zina, kā tas ir: visu nakti skaitīt aitas, un, kad iztēlē garām paslīdējis tūkstoš pirmais lopiņš, apjēgt – aizmigt šonakt tā arī neizdosies.

Skaidra lieta, ka nākamajā dienā viss krīt no rokām un tā vien gribas visiem iekost. Ja vien tas spēj kādu kaut nedaudz mierināt, varam pavēstīt: jūs neesat vienīgais nelaimes putns, šādu bēdubrāļu ir daudz, pat ļoti daudz – aptuveni 40% planētas iedzīvotāju. Tomēr izklaidība un īgnums ir tikai bezmiega ziediņi… Vai esat dzirdējis par daudzajām autokatastrofām, ko izraisījuši neizgulējušies autovadītāji? Un vai jums zināms, ka no bezmiega rodas pārrāvumi atmiņā un pat var iestāties plānprātība? Vai zināt, kas ir impotence, infarkts, insults un hipertonija?

Visas šīs kaites var piemeklēt ikvienu, kurš nebūs ticis skaidrībā, kas īsti traucē viņa miegu. Varbūt pie vainas ir šādi faktori.

1. Paaugstināts uzbudinājums
Draudzene tā ironiskāk pateica, ka jaunajā kostīmā (kas jums pašai ļoti patīk un maksājis mēnešalgu!) jūs izskatāties tieši kā… Vūpija Goldberga. Vēlme ieķerties viņai matos nepamet pat naktī. Starp citu, ne tikai negatīvie, bet arī pozitīvie pārdzīvojumi spēj laupīt miegu. Piemēram, aiz līksmes pirms gaidāmās tikšanās ar mīļoto.

Ko darīt?
Glāze silta piena, izdzerta caur salmiņu, ir īstās zāles. Sūkšanas laikā ieslēdzas sedatīvais (proti, nomierinošais) mehānisms, kas mums visiem bija tik lieliski attīstīts zīdaiņa vecumā. (Starp citu, arī pēc cigaretes mēs sniedzamies, lai nomierinātos, tomēr neiesakām smēķēt pirms miega, jo nikotīns nevis nomierina, bet aktivizē.)

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment