Cēsis apņemas ieviest pārmaiņas, lai kļūtu par bezatkritumu pilsētu

Cēsu pašvaldība sadarbībā ar biedrību “Zaļā Brīvība” īsteno pirmo bezatkritumu pilsētas iniciatīvu Latvijā – “Tīri.Labi.”. Projekta mērķis ir aktualizēt bezatkritumu dzīvesveidu un izglītot Cēsu iedzīvotājus un uzņēmējus par tā pamatprincipiem, lai veicinātu atbildīgāku patēriņu un samazinātu radīto atkritumu daudzumu.

Cēsis šīs iniciatīvas ietvaros apņemas samazināt resursu patēriņu, izmantot atkāroti produktus un izejvielas, kā arī šķirot pārstrādei noderīgos izejmateriālus vai lietot tos citos veidos. Projekta pamatā ir sadarbība starp pašvaldību, nevaldības organizācijām, dažādiem radošajiem partneriem, uzņēmējiem un iedzīvotāju iniciatīvām.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs uzsver: “Vienmēr ir patīkami būt vienam no kādas tēmas aizsācējiem. Es domāju, ka šī tēma ir ļoti aktuāla, tādēļ centīsimies ieviest pārmaiņas. Tas nebūs vienas dienas jautājums, bet runa ir par filozofiju. Es domāju, ka pašvaldība ir tā, kas strādā uz sabiedrības izglītošanu – informēt, stāstīt un, protams, arī savās iestādēs mēģināt vēl vairāk ieviest atkritumu šķirošanu, atkritumu dalīšanu, iepirkumos izmantot zaļās karotītes principu, kā arī pārdomāt dažādu resursu izmantošanu.”

Biedrības “Zaļā Brīvība” vadītājs Jānis Brizga papildina: “Ik gadu mēs radām vairāk kā 230 tūkstošus tonnu iepakojuma atkritumu. Liela daļa no tiem tiek apglabāti poligonos, bet citi nonāk apkārtējā vidē. Lai nodrošinātu kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanu, jāsāk šķirot jau atkritumu rašanās brīdī – mājsaimniecībās. Tāpēc ļoti novērtēju, ka Cēsu pašvaldība ir gatava iesaistīties un rādīt piemēru citiem, jo tā ir iespējams patiesi panākt pārmaiņas. Arī valsts līmenī ir jāsper soļi, piemēram, ieviešot depozīta sistēmu, kur kopīgu mērķu īstenošanā sadarbojas vairākas puses – ražotāji, tirgotāji un lēmumpieņēmēji.”

Sarunu festivāla LAMPA ietvaros Cēsu pašvaldība atklāja projektu un parakstīja apņemšanos ieviest bezatkritumu pamatprincipus. Pašvaldībai pievienojās vietējās organizācijas – Draugiem Group, Ruckas mākslas rezidenču centrs, kafejnīca “Solo”, Vides risinājumu institūts un pirmais bezatkritumu veikals Cēsīs “ieber.lv”. Jebkurš uzņēmums, organizācija vai iedzīvotājs var digitāli parakstīti apņemšanos samazināt piesārņojumu sev apkārt un uzlabot gan sevi, gan vidi, kurā dzīvojam, “Zaļā Brīvība” mājaslapā – zalabriviba.lv/tirilabi/

Pilotprojekts “Tīri.Labi. Pilsēta bez atkritumiem” Cēsīs norisinās no šī gada jūnija līdz gada beigām. Projekta ietvaros paredzētas vairākas izzinošas aktivitātes pilsētas iedzīvotājiem, tirgotājiem, ēdinātājiem un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, lai radītu izpratni par alternatīvām bezatkritumu dzīvesveida ieviešanai ikdienā.

Par “Tīri.Labi.”:

“Tīri.Labi” ir pirmais bezatkritumu pilsētas pilotprojekts Latvijā, kas tiek veidots sadarbībā ar Cēsu pašvaldību, Zaļo Brīvību un The Coca-Cola Foundation atbalstu, kā daļa no globālas iniciatīvas Zero Waste Future. Projekta ietvaros norisināsies izglītojošas aktivitātes pašvaldībai, tirgotājiem un vietējiem iedzīvotājiem, lai popularizētu un skaidrotu bezatkrituma dzīvesveida principus un veicinātu atbildīgāku resursu izmantošanu.

Par Coca-Cola Foundation:

Coca-Cola Foundation ir uzņēmuma Coca-Cola Company izveidota organizācija, kas atbalsta dažādus sociālos projektus, lai stiprinātu kopienas visā pasaulē. Katru gadu uzņēmums Coca-Cola Company iegulda fondā 1% no globālajiem ieņēmumiem. Kopš fonda dibināšanas 1984. gadā kopā ziedots vairāk nekā viens miljards dolāru sociālo projektu atbalstam visā pasaulē. Fonds atbalsta iniciatīvas, kas risina tādus sociālos jautājumus kā sieviešu līdztiesība, vides aizsardzība, kopienu stiprināšana.

Globālā iniciatīva “Zero Waste Future” tika aizsākta Grieķijas pilsētā Salonikos, un ir pamatā projektam “Tīri.Labi.” Cēsīs. Projekta mērķis ir virzīt sabiedrību ieviest bezatkritumu dzīvesveida pamatprincipus ikdienā caur dažādām izglītojošām aktivitātēm vietējās pilsētās un pašvaldībās. Coca-Cola Foundation plāno šo inicatīvu ieviest vairākās pasaules pilsētās.

Kāpēc “Tīri.Labi.”

Viss labais ir tīrs un viss tīrais ir labs.

Tīri nodomi ir labi, tie rezultējas darbos, no kuriem iegūst gan darītājs, gan citi. Tīra plauksta ir laba. Ar tādu sniegts glāsts kļūst par tīru, neviltotu smaidu. Tīras ogas ir labas. Tīrs gaiss, ūdens, zeme – vide ap mums.

Tīra planēta. Laba. Uz tādas var dzīvot tīri, krietni, tālredzīgi cilvēki.

Vai esam gatavi par tādiem kļūt?

To noskaidrot ir viegli. Iesaisties kustībā “Tīri. Labi.”, samazini piesārņojumu sev apkārt un uzlabo gan sevi, gan vidi, kurā dzīvojam.

Leave a Comment