Brīdinājuma zvaniņš dzirdei, kas noteikti jāsaklausa

Pirmais brīdinājuma zvaniņš
Dzirdes pasliktināšanās iesākumā bieži aizkrīt ausis – līdzīgi, kā lidmašīnai paceļoties un nolaižoties.

* Ja ausis sākušas periodiski aizkrist, divas reizes nedēļā abos dzirdes pilina sīpolu–ķimeņu ekstraktu – pa 2–3 pilieniem katrā.

Lielam nomizotam sīpolam nogriež cepurīti, izņem viduci, ieber tajā tējkaroti ķimeņu sēklu un cep cepeškrāsnī, līdz sīpols ir mīksts. Tad uzmanīgi izņem, izspiež sulu spiedē un iegūto šķidrumu izkāš caur smalku sietiņu vai marli.

Ārstēšanos turpina, līdz stāvoklis uzlabojas, bet profilakses nolūkos pilināšanu turpina – 3–4 dienas ik pēc 2 nedēļām.

Neļaut kurlumam tuvoties
1. Ja gripa, haimorīts, saaukstēšanās vai kāda cita kaite izprovocējusi problēmas ar ausīm (vidusauss iekaisumu u.c.), kas savukārt veicina dzirdes pasliktināšanos, ieteicams pievērsties pārbaudītiem tautas medicīnas līdzekļiem.

* Pirms gulētiešanas čuguna pannā ieliek tievu garu sīpola gabaliņu (izgrieztu svecītes formā), 3–4 minūtes karsē, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs, tad siltu ievada dzirdes kanālā un ausi apsien. No rīta “svecīti” uzmanīgi izņem un dienas laikā 3 reizes pilina pa 3 pilieniem ar ūdeni atšķaidītu (attiecībā 1:1) sīpolu sulu.

* Aptuveni 15–20 minūtes pirms gulētiešanas piestiņā saberž nelielu ķiploka daiviņu un putriņu sajauc ar 2–3 pilieniem kampareļļas. Iegūto masu ietin marles gabaliņā, izveido desiņu un ieliek ausī, kas sākusi sliktāk dzirdēt. Tur līdz brīdim, kad parādās dedzinoša sajūta. Tad desiņu izņem un izmet. Ārstēšanās kurss – 7–12 dienu.

* Katru dienu, līdz stāvoklis uzlabojies, jāapēd 1/4 citrona ar visu mizu.

Uzmanību! Cilvēki ar paaugstinātu kuņģa sulas skābes līmeni, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu un visiem, kam ir alerģija pret citrusaugļiem, šo līdzekli lietot nedrīkst.

* Pavasarī un vasarā 3–4 reizes dienā ausīs pilina ceļteku sulu.

2. Ja pārciestā slimība nekādas komplikācijas nav izraisījusi, taču ārstēšanās laikā nācās lietot daudz aspirīna un antibiotikas (īpaši gentamicīnu un streptomicīnu), palīdzēs propolisa izvilkuma šķīdums eļļā.

To gatavo:
* Sajauc 4 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas ar ēdamkaroti aptiekā pirkta propolisa šķīduma un krata, līdz izveidojas viendabīga emulsija. Pirms gulētiešanas samitrina tajā savirpinātu marli, ievada dzirdes kanālā un tur 36–38 stundas. Pēc diennakti ilga pārtraukuma procedūru atkārto.

Ārstēšanās kurss – 12 procedūru ar 24 stundu intervālu.

3. Dzirdes pasliktināšanās gadījumā (neatkarīgi no cēloņiem, kas to izraisījis) 2 reizes dienā, līdz stāvoklis uzlabojas, izpilda vingrojumu kompleksu Debesu bezdelīgas.

* Izdarot apļveida kustības, ar rādītājpirkstu spilventiņiem, viegli uzspiežot, masē bedrītes zem auss ļipiņām.

* Ar pirkstiem ausu gliemežnīcas satver tā, lai īkšķis būtu aiz auss, bet pārējie pirksti saliekti virs tā, un vienlaikus abas ausis uzmanīgi velk katru uz savu pusi.

* Abu roku rādītājpirkstu un vidējo pirkstu izpleš (veidojas burts V), bet pārējos – saliec. Ar izplesto pirkstu spilventiņiem masē ausu apvidu, virzot rokas no lejas uz augšu (no auss gliemežnīcas pamatnes uz deniņiem un pakausi), izlaižot ausis caur izplestajiem pirkstiem.

* Enerģiski saberzē plaukstas, lai tās sasiltu. Tad karstas uzliek ausīm un piespiež iespējami ciešāk galvai, bet pēc 1–2 minūtēm rokas strauji atrauj.

Pirmās 10 dienas katru vingrojumu izpilda 7 reizes, nākamās 10 dienas – 14 reižu. Bet pēc 20 dienām vingrojumus jau var izpildīt 21 reizi pēc kārtas.

Visiem, kas strādā trokšņainā ražotnē vai ilgstoši uzturas skaļā vidē, dzirdes pasliktināšanās profilaksei minēto vingrojumu kompleksu ieteicams izpildīt katru dienu – no rīta un vakarā.

Leave a Comment