Botulīna injekcijas – ne tikai skaistumam, bet arī veselībai

Plašākai sabiedrībai izdzirdot vārdu “botulīns” prātā nāk skaistumkopšanas speciālista krēsls, injekcijas un cilvēku vēlmes atbrīvoties no grumbām.

Tomēr daudzi nezina, ka botulīns palīdz atbrīvoties arī no pastiprinātas svīšanas un muskuļu spasticitātes, kas rodas, piemēram, pēc insulta vai dažādām traumām. Tāpat botulīnu visā pasaulē izmanto bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā, palīdzot mazajiem pacientiem atbrīvoties no pārmērīga muskuļu sasprindzinājuma.

Botulīna toksīns ir neirotoksisks proteīns, kuru ražo baktērijas, un tam ir 8 tipi. Divus no tiem – A un B tipu visbiežāk izmanto ārstnieciskajā un estētiskajā medicīnā. Injicēts, toksīns piesaistās cilvēka olbaltumvielām, kavē signāla pārvadi no nerva uz muskuli, atslābinot muskuli. Process ir atgriezenisks, botulīna toksīnam laika gaitā dabīgā veidā izdaloties no ķermeņa. Botulīna terapeitiskā vērtība tika atzīta jau tālajā 1820. gadā, kad vācu ārsts un rakstnieks Justīns Kerners pirmo reizi aprakstīja botulismu un botulīna toksīnu. Pateicoties dažādiem zinātniskajiem atklājumiem, jau gadu desmitiem botulīna injekcijas tiek izmantotas ne tikai zinātniskajos pētījumos, bet arī dažādās estētiskajās un medicīniskajās procedūrās.

Pret pastiprinātu svīšanu un daudzām citām kaitēm – to, kur un kā lieto botulīnu, lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment