Bondars: Stulbi pieņemt tādus likumus, kurus nevar izpildīt

Stulbi ir pieņemt tādus likumus, kurus nevar izpildīt, strīdoties par mediķiem dotā solījuma nepildīšanu, šodien norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

Budžeta komisija šodien izskata priekšlikumus nākamā gada un trīs gadu budžetam. Līdz šim koalīcijas deputāti komisijā atbalstīja tikai valdības akceptētos priekšlikumus. Vienīgais izņēmums – 1,58 miljonu eiro pārdale no vecāku pabalstu sistēmas pilnveidošanas uz mediķu algu palielināšanu. Lai arī šis priekšlikums iepriekš valdībā atbalstīts, pagājušās nedēļas beigās Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka pabalstu sistēmas pilnveidošanai paredzētie 1,58 miljoni eiro, kurus bija plānots novirzīt nākamā gada mediķu algu palielināšanai, tomēr tiks piešķirti sākotnējās ieceres pilnveidošanai.

Koalīcijas deputāti komisijā noraidīja visus opozīcijas priekšlikumus. Virkne no tiem paredzēja atteikties no dažādām prioritātēm, finansējumu novirzot mediķu algu celšanai. Šis jautājums komisijā radījis asas diskusijas, opozīcijas deputātiem pārmetot koalīcijai ne tikai likumu nepildīšanu, bet arī likuma “Par 2020.gada valsts budžetu nepārzināšanu”.

Pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems taujāja komisijas priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru (AP) par to, kā koalīcijā izvērtētas prioritātes, izvēloties nepildīt spēkā esošus likumus.

“Tas bija kompromiss,” teica Bondars, uz ko tika saņemts Gobzema pārmetums par to, kā kompromiss var būt likumu neievērošana.

“Ir stulbi pieņemt tādus likumus, ko nevar izpildīt!” paaugstinātā tonī uzsvēra Bondars.

“Sakot, ka tā rīkoties ir stulbi, jums būtu jāaicina iedzīvotāji nemaksāt nodokļus, jo stulbi ir pildīt likumus,” atcirta Gobzems.

Abu politiķu savstarpējā vārdu apmaiņā tika iztirzāta arī atbildība par budžeta likuma pārzināšanu. Nesaņemot atbildi uz kādu no jautājumiem, Gobzems vaicāja Bondaram, kā koalīcijas deputāti var balsot par priekšlikumiem, ja viņi nepārzina budžetu.

“Diemžēl par desmit miljardiem eiro visu nezinu,” atzina komisijas priekšsēdētājs.

“Bet jūs balsojat, jums ir finansista izglītība. Jums būtu viss jāzina, jūs esat budžeta komisijas vadītājs, uz ko Gobzems atbildēja, sakot, ka Budžeta komisijas priekšsēdētājam ar noteiktu izglītību ir jāzina, kas ierakstīts budžetā un par ko tiek balsots.

“Šoreiz noticis tā, ka nav tā, kā vajadzētu būt – ir Bondars vienkāršais,” sacīja Bondars.

Šāda komisijas vadības atbilde Gobzemam esot radījusi bažas par to, kurš vispār ir gatavojis nākamā gada valsts budžetu, uz ko saņemts Bondara brīdinājums “lietot kodolpogu”, izslēdzot deputāta mikrofonu.

“Varat slēgt ārā, mēs atnāksim ar ruporu! Jūs mūs neapklusināsiet!” opozīcijas vārdā teica Gobzems.

Neskatoties uz asajām vārdu pārmaiņām ne tikai starp minētajiem deputātiem, bet arī citu parlamentāriešu vidū, nākamā gada budžeta likumprojektā ietvertie priekšlikumi, kas saistīti ar mediķu algām, netika atbalstīti.

Jau iepriekš vairāki politiķi norādījuši uz to, ka likumā norādīt it kā neizpildāmu solījumu par mediķu algu celšanu esot bijusi kļūda. Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) atvainojās mediķiem par šādu likumā ierakstītu solījumu.

Mediķu organizācijas aicina atlikt valsts budžeta pieņemšanu un turpināt sarunas par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes nozarei, jo tā sagatavojusi priekšlikumus, kas paredz vairāku miljonu eiro no Zemkopības ministrijas budžeta un Padomju okupācijas piemiņas memoriālam paredzēto 6,6 miljonu eiro pārdalīšanu, informēja Latvijas Ārstu biedrībā.

Leave a Comment