Blīvā skābene jeb zirgskābene. Garšīga ēdienos, vērtīga kā zāles


Dziednieciskas īpašības piemīt visām auga daļām: augļiem, ziediem, lapām un saknēm.

Mazās devās blīvās skābenes preparātiem ir savelkoša, bet lielās – mīkstinoša iedarbība. Tiem piemīt žulti dzenošas, asiņošanu apturošas, pretcingas, pretiekaisumu īpašības.

Šķir nākamo lapu un iepazīsti tās daudzveidīgo pielietošanu!

Saknes un sēklas lieto aknu slimību, dizentērijas, plaušu un dzemdes asiņošanas gadījumos. Ārīgi – pret brūcēm, apdegumiem, stomatītu.

Pret diareju, asiņošanu, enterokolītu, hemoroīdiem: 2 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes nostādina ūdens peldē, tad atdzesē un izkāš. Lieto pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Novārījums spēj iznīcināt pat dizentērijas nūjiņas.

Pret diareju, kad citi līdzekļi nelīdz, var izmantot blīvās skābenes sēklas: tējkaroti sēklu aplej ar 500 ml ūdens, stundu tur uz lēnas uguns, tad atdzesē un izkāš. Lieto pa 1/3 glāzes 4–5 reizes dienā, līdz caureja pāriet.

Pret stipriem sasitumiem: izrok augu ar visu sakni, rūpīgi nomazgā un samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Iegūto masu uz 1–2 stundām pieliek sasistajai vietai. Veicina hematomas uzsūkšanos un kaulaudu atjaunošanos.

Pret ādas alerģijām: 5 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu sēklu aplej ar litru verdoša ūdens, pusstundu karsē uz lēnas uguns, tad atdzesē, izkāš un pielej vannas ūdenim. Vannas procedūras izmanto 2–3 reizes nedēļā, peldes ilgums – 15–20 minūtes. Ārstēšanās kurss – 10–12 vannu.

Čūlu, strutojošu brūču un apdegumu apmazgāšanai un kompresēm: ēdamkaroti svaigu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu vāra uz lēnas uguns, tad atdzesē un izkāš.

Uzmanību! Zirgskābenes līdzekļi jālieto ļoti piesardzīgi, īpaši, ja ir nierakmeņi vai akmeņi urīnpūslī, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, gastrīts vai enterokolīts.

Avots: VK.com 

Leave a Comment