Augu laistīšana karstā laikā. Kā nepieļaut kļūdas, kas var sabojāt ražu. Šī viena kļūda var sabojāt pilnīgi visu!

Augi nevar izdzīvot bez ūdens – tas ir vispārzināms fakts. Ja tu domā, ka neliels lietus ir pietiekami samitrinājis zemi, tas gluži tā nav.

Tu vari aizmirst par laistīšanu vien tad, ja lietus ir ilgstošs un stiprs. Visos citos gadījumostev ir jāpalīdz augiem. Netici? Pārbaudi zemi 5-7 centimetru dziļumā, tā ir sausa.

Laistīšana no rīta un vakarā

Pastāv viedoklis, ka karstā laikā dārzs ir jālaista gandrīz katru dienu – vakaros vai agri no rīta. Ja uz augulapām nokritīs ūdens pilieni, tas radīs lēcas efektu un atstās apdegumus augiem. Tas gan nav īpaši ieteicams, bet, ja augi cieš un novīst karstumā, tev nav jāgaida – nekavējoties veic laistīšanu, jo augiem mitrums vairāk vajadzīgs dienā, nevis naktī.

Karstās un sausās dienās, kad augu lapas nolaižas, tuvari tos atsvaidzināt ar dušu laikā no plkst. 15 līdz 17. Tikai nelej uz augiemledainu ūdeni no šļūtenes, bet kaut nedaudz to sasildi. Tad no straujas temperatūras pazemināšanās augiem nebūs stresa.Starp citu, ja ārā ir vēss, labāk ir laistīt no rīta, lai mitrumam būtu laiks iesūkties augsnē un tas nekļūtu par sēnīšu slimību cēloni.

Laistīšana nevis uz lapām, bet pie saknes

Lielākajai daļai augu nepatīk laistīšana uz lapām, neatkarīgi no temperatūras izmaiņām. Mitrās lapas var izplatīt sēnīšu infekcijas, it īpaši, ja stādījumi ir biezi. Pareizāk ir to darīt šādi: izžuvušo augsni nedaudz apsmidzina ar ūdeni, pagaida, kamēr mitrums iesūcas, un pēc tam bagātīgi aplaistaaugus pie saknēm.

Reti, bet bagātīgi

Kā tu jau saprati, augu laistīšana mazās devās ir bezjēdzīga – šādi tikai izveidojas garoziņa tikai zemes virspusē, bet līdz saknēm mitrums nenonāk. (Šāda laistīšana ir noderīga tikai nezālēm, kuras tev būs pateicīgas). Dažus augus var laistīt reizi 10 dienās, bet bagātīgi.

Starp citu, tas ir diezgan ilgs process, un jo vairāk sakņu ir augam, jo ​​lielāks ūdens daudzums tam ir jāsaņem. Augus mālainā, smagā augsnē var laistīt retāk, bet bagātīgāk. Šādā augsnē mitrums saglabājas ilgāk, bet smilšainā augsnē tas iesūcas ātrāk – augi jālaista biežāk, bet ne tik bagātīgi.

Nekādā gadījumā neveic laistīšanu no ar ledainu ūdeni no šļūtenes

Dārzkopji bieži neievēro šo svarīgo nosacījumu, taču daudzu augu saknes no ledaina ūdens var aiziet bojā. Laistīšana nedod nekādu labumu, tieši pretēji, šādā veidā tu augiem vari radīt stresu un tos iznīcināt.

Temperatūrai laistīšanas laikā jābūt apmēram 18 grādiem. Ja ārā ir silts, no rīta mucās vai citās tvertnēs vari iepildīt ūdeni un vakarā ar to aplaistīt augus. Dienas laikā ūdens uzsils un būs labi piesātināts ar skābekli. Ja nav iespējas sasildīt ūdeni, labāk laistīšanu veikt dienas laikā, lai zeme būtu sasilusi pirms saulrieta.

Labāk nepietiekami aplaistīt, nevis pārlaistīt

Atceries – ja augsne ir pārāk mitra, augu saknēs var sāktiespuve, un šo problēmu būs grūti atrisināt. Tāpēc neesi pārāk centīgs. Mitrā augsnē izveidojas sēne, paaugstinās tās skābumsun auga saknes zaudē skābekli.

Mulčē augsni

Karstā laikā ap koku un krūmu stumbriem ieteicams izveidot 3–5 centimetru biezu mulčas kārtu, kas saglabās mitrumu, un tev šie augi būs jālaista retāk.

Zem saknes, nevis uz saknēm

Nelaisti dobes ar spēcīgu ūdens strūklu, kas var izskalot augsni, atsegt augu saknes un sabojāt smalko sakņu sistēmu. Ar laistīšanu nevajag steigties. Labāk visu darīt lēnām un uzmanīgi.

Kā saprast, ka augiem trūkst mitruma?

– Tomātu lapas kļūst tumši zaļas

– Gurķu un cukini lapas nokrīt

– Burkāni čokurojas

– Kāpostiem izveidojas balts pārklājums

– Biešu bumbuļi kļūst maziņi un violeti

– Uz sīpollokiem izveidojas zilgani baltas svītriņas

Turpini lasīt nākošajā lapā

Leave a Comment