Augsts asinsspiediens noteikti jāārstē! Uz 10 jautājumiem atbild kardiologs Trušinskis


Augsts asinsspiediens ir viens no lielākajiem sirds un asinsvadu slimību draudiem un nāves cēloņiem – ik gadu pasaulē paaugstināta asinsspiediena dēļ mirst 9,4 miljonu cilvēku. Latvijas epidemioloģiskā pētījuma dati* liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu.

Tādēļ esam sagatavojuši 10 būtiskus jautājumus un atbildes par paaugstinātu asinsspiedienu. Atbildes sniedz Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas invazīvais kardiologs doc. Kārlis Trušinskis.

1. Kāds ir normāls asinsspiediens?
Normāls asinsspiediens jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg.

2. Ko nozīmē paaugstināts asinsspiediens?
Paaugstināts asinsspiediens ir virs 140/90 mm Hg. Ja mērāt asinsspiedienu mājās, tad pat 135/85 mm Hg tiek uzskatīts par paaugstinātu. Lai noteiktu paaugstināta asinsspiediena (arteriālās hipertensijas) diagnozi, nepieciešami atkārtoti mērījumi.

3. Kādi ir paaugstināta asinsspiediena iemesli?
Vairumā gadījumu (95%) vienu iemeslu atrast nav iespējams. Parasti tas ir vairāku riska faktoru kopums, no kuriem svarīgākie ir mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, psihoemocionāls stress, smēķēšana, iedzimtība un vecums.

4. Vai paaugstināts asinsspiediens ir bīstams?
Jā. Ilgstoši, pat viegli paaugstināts asinsspiediens paātrina asinsvadu novecošanos, veicinot aterosklerozes attīstību un progresēšanu. Tas var palielināt komplikāciju – miokarda infarkta un galvas smadzeņu insulta – risku. Hipertensija izraisa sirds sienas sabiezināšanos, kas vēlāk var progresēt līdz sirds mazspējai; tā bojā arī nieres. Savukārt izteikta asinsspiediena paaugstināšanās var izraisīt tūlītēju sarežģījumu rašanos.

Lai lasītu atbildes uz pārējiem jautājumiem, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment