Astmai mitrs un auksts laiks nepatīk. Kā sagatavoties aukstajai sezonai?


ARS un ARVI spēj krasi pasliktināt astmas gaitu, tāpēc šīs slimības profilaksei jābūt īpaši rūpīgai. Kā novērst bronhiālās astmas lēkmes, kas rudens un ziemas periodā kļūst biežākas?

* Ļoti daudziem astmatiķiem pavasarī un vasarā bronhiālās astmas saasināšanās mēdz būt krietni retāk nekā ziemā. Tas tāpēc, ka astmas pamatā ir paaugstināta bronhu jutība pret dažādiem kairinātājiem. Tie var būt pārtikas produkti, dzīvnieki, ziedputekšņi un tikpat labi – arī rudens mitrums un ziemas aukstums. Tas nozīmē, ka cilvēks slikti panes mitru un aukstu laiku. Izejot laukā, sākas klepus, bet pēc tā – apgrūtināta elpošana. Šīs pazīmes liecina, ka tuvojas lēkme, kas cilvēku var pārsteigt tieši ceļā. Lai tas nenotiktu, astmatiķim jāievēro daži pavisam vienkārši noteikumi. Pirmkārt, izejot no mājas, viņam jāaizsedz mute un deguns ar šalli. Otrkārt, jāelpo tikai caur degunu.

Taču jāatzīst, ka daudzos gadījumos šie paņēmieni nepalīdz un pat pareiza elpošana nespēj cilvēku pasargāt no kārtējās lēkmes. Ja tā, tad jāizmanto speciālie inhalatori, kas domāti ne tikai jau radušās elpas trūkuma novēršanai, bet arī profilaksei: inhalatoru izmanto 15–20 minūtes pirms došanās laukā. Pēc šādas procedūras astmatiskās lēkmes rašanās samazinās līdz minimumam.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment