Asinsvadu ateroskleroze: kā neļaut holesterīnam vaļu?


Dzīves temps kļūst arvien straujāks, stresu – ne mazums, sasprindzinājums liels. Vai kāds brīnums, ka reizēm tik ļoti gribas atslābināties: garšīgi paēst, paslinkot uz dīvāna, bet stresu noslīcināt glāzīte vai izkūpināt cigarešu dūmos. Arī staigājam maz, jo esam raduši domāt, ka labāk lēnām braukt nekā ātri iet. Bet pēc tam sūdzamies, ka sirdi savelk, elpot grūti, kājas lauž, un spiediens svārstās… Līdz kādudien ārsts konstatē: ateroskleroze! Jāsāk atbrīvoties no liekā holesterīna.

Tā tiešām ir – galvenais daudzu sirdskaišu provocētājs ir holesterīns. Pamazām vien nogulsnējoties uz asinsvadu sieniņām, tas ar laiku asinsvadus sašaurina gandrīz vai uz pusi. Medicīnas valodā to sauc par asinsvadu aterosklerozi. Visbiežāk cieš kāda atsevišķa asinsvadu grupa – piemēram, tā, kas baro sirdi vai ekstremitātes. Taču reizēm ateroskleroze var sākt arī forsētu uzbrukumu, vārda tiešā nozīmē aizsprostojot vēnas un artērijas.

Tāpat kā vairums citu slimību, asinsvadu aterosklerozi vieglāk nepieļaut nekā izārstēt. Kaut gan, no otras puses, kāda jēga nodarboties ar slimības profilaksi, ja nav zināms, vai tā vispār kādreiz grasās uzbrukt. Tāpēc iesākumā katram svarīgi zināt, vai viņš pieder pie tā sauktās riska grupas vai var dzīvot mierīgi, zinot, ka vismaz kādu laiku par šo kaiti var nedomāt.

Asinsvadu aterosklerozes attīstības riska grupai pieder cilvēki, kuri:

* mīl garšīgi paēst, turklāt priekšroku dod trekniem ēdieniem,

* ir neaktīvi un priekšroku dod mazkustīgam dzīvesveidam,

* izsmēķē vairāk nekā 5–6 cigaretes dienā,

* bieži nervozē visādu sīkumu dēļ,

* ar prieku un patiku regulāri dzer tā saukto saldo gāzēto ķīmiju: fantu, kolu, spraitu u.c. dzērienus,

* pēc sātīgas maltītes labprāt atlaižas uz dīvāna un nosnaužas,

* ir vecāki par 40 gadiem,

* vēl šajā uzskaitījumā iekļaujami tie, kuriem kāds no ģimenes locekļiem sirgst ar aptaukošanos, diabētu, hipertoniju vai išēmiju.

Visiem, kas uz sevi var attiecināt pusi no šā uzskaitījuma, laiku pa laikam (vismaz reizi pusgadā) vajadzētu pārbaudīt holesterīna līmeni asinīs.

Uzkāpiet pa kāpnēm piektajā stāvā, bet, ja šādas iespējas nav, dodieties 20–30 minūšu pastaigā, tikai ātrā tempā.

Piekusāt? Sirds sitas kā negudra, un kājas sāp, īpaši ikros? Ja viss ir tā, nav ne mazāko šaubu, ka pienācis laiks atbrīvoties no holesterīna, jo šādā stāvoklī arī išēmija nav aiz kalniem… Turklāt, ja izšķīdināt lieko holesterīnu būtībā nav nemaz tik sarežģīti, tad izārstēt kaites, ko izprovocējusi asinsvadu ateroskleroze, ir krietni sarežģītāk.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment