Ārkārtas situācija: kā rīkoties, ja aizrijies mazs bērniņš?

Ļoti daudziem cilvēkiem nav ne mazākās nojausmas, kā rīkoties, ja aizrijies mazs bērns. Parasti šādās situācijās sākas panika un trīc rokas, meklējot telefonu, lai jau sauktu ātro palīdzību. 

Taču ir kas tāds, ko vajadzētu darīt ātrāk un operatīvāk, pirms ierodas ātrā palīdzība, kas ne vienmēr var būt gana ātri, neskaitāmu apstākļu dēļ.

Ja gadījumā bērns ir smagi aizrijies, kļūst zils un ar grūtībām elpo, nolieciet viņu guļus uz sava ceļa tā, lai galva būtu vērsta lejup. Tad līdz piecām reizēm uzsitiet bērnam starp lāpstiņām muguras daļā. Gadījumā, ja tas nepalīdz, apgrieziet viņu ar seju uz augšu. Netiešās jeb ārējās sirds masāžas vietā novietojiet trīs pirkstus, ar kuru palīdzību būs jāveic pieci nelieli spiedieni uz krūškurvi.

Noteikti nav ieteicams bērnu kratīt vai raustīt aiz kājām, turot gaisā, jo tādā veidā iespējams traumēt bērna vēl kārtīgi nenostiprināto mugurkaulu, šādi radot ļoti smagas traumas.

Ja arī tad neizdodas atbrīvot elpceļus, gaidiet jau izsaukto neatliekamo medicīnisko palīdzību, vai arī nekavējoties izsauciet to.

Ieteikums vecākiem – vienmēr rūpēties par to, lai bērnam pie rokas nav mazi priekšmeti, kurus var norīt, kā arī nodrošiniet, lai bērna pārtika nesatur nelielus, apmēram lazdu rieksta lieluma gabalus, kas var uzreiz aizsprostot bērna elpošanas ceļus.

Leave a Comment